Sabena: Airbus voor Boeings

BRUSSEL, 18 NOV. De Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena plaatst bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus een order voor 34 toestellen van het type A320. Dat is de grootste bestelling die de onderneming ooit heeft gedaan. De nieuwe vloot moet 28 Boeing-vliegtuigen vervangen. Daarnaast koopt Sabena zes nieuwe toestellen om het Europese netwerk uit te breiden.

De 25-jaar oude Boeing-vloot van de Belgische luchtvaartmaatschappij voldoet niet meer aan nieuwe Europese milieunormen. De levering van de toestellen gaat in januari 1999 van start en zal in totaal drie jaar in beslag nemen. De bonden bij Sabena pleitten aanvankelijk voor een vervanging van de bestaande vloot door Boeing, omdat op luchthaven Zaventem Boeings van diverse luchtvaartmaatschappijen worden onderhouden. Airbus heeft toegezegd dat in opdracht van de Europese vliegtuigbouwer onderhoud kan plaatsvinden in Zaventem. Ook Sabena-aandeelhouder Swissair deed zo'n toezegging. (ANP)