Russisch parlement praat over Tsjoebais

MOSKOU, 18 NOV. De Russische communisten zullen morgen in het parlement het aftreden van vice-premier Anatoli Tsjoebais aan de orde stellen. Een resolutie waarin het aftreden wordt geëist staat op de agenda van de Doema.

De communisten willen bovendien, als Tsjoebais aanblijft, vrijdag niet praten over de begroting voor 1998, zo is vanochtend na een fractiebijeenkomst gezegd.

Gisteren al weigerde de communistische fractie in de Doema - de grootste fractie in het parlement - te praten over de ontwerp-begroting van volgend jaar zolang Anatoli Tsjoebais niet zou zijn ontslagen als eerste vice-premier en minister van Financiën. Later heette het dat het debat toch zou doorgaan, ook als Tsjoebais aanblijft. Maar vanochtend besloten de communisten toch weer anders.

Tsjoebais, een van de twee belangrijkste hervormers in de regering, is in opspraak geraakt door 90.000 dollar te accepteren als voorschot op twee nog te schrijven hoofdstukken van een boek. Het bedrag wordt algemeen gezien als exorbitant en is volgens critici van de regering een verkapte steekpenning. Enkele andere hervormingsgezinde kopstukken in de Russische regering, die hetzelfde bedrag hebben aangenomen, zijn het afgelopen weekeinde door president Jeltsin ontslagen.

Jeltsin heeft Tsjoebais gehandhaafd, volgens waarnemers omdat diens ontslag de regering haar hervormingsgezinde imago zou ontnemen en negatief zou uitwerken op de financiële markten. Jeltsin bleef vandaag achter Tsjoebais staan.

De communisten zien in het schandaal een zeer welkome aanleiding om van Tsjoebais - het belangrijkste doelwit van hun kritiek op de regering - af te komen. Ze eisten gisteren een gesprek van de Groep van Vier - president Jeltsin, premier Tsjernomyrdin en de voorzitters van beide kamers van het parlement - om de zaak te bespreken. De communistische voorzitter van de Doema, Gennadi Seleznjov, slaagde er echter in een direct gesprek met Tsjernomyrdin niet in de premier van de zin van zo'n bijeenkomst te overtuigen.

De leider van de communistische partij, Gennadi Zjoeganov, zei dat “Tsjoebais door niemand wordt vertrouwd”. “Het hele team blijkt te bestaan uit boeven als hij.” Maar in één adem door zei Zjoeganov dat regering en oppositie met elkaar in gesprek moeten blijven en dat een “grote strijd” moet worden voorkomen. (Reuters)