Rijkswacht houdt 'Taartman' aan

ROTTERDAM, 18 NOV. Een arrestatieteam van de Belgische rijkswacht heeft vorige week een Nederlandse hoofdrolspeler uit de IRT-dossiers aangehouden op verdenking van grootschalige handel in cocaïne.

In een Belgisch wegrestaurant overmeesterde de politie afgelopen woensdag de 57-jarige Amsterdamse banketbakker Arnold C. die in de IRT-stukken wordt aangeduid met de codenaam Taartman. Tegen Taartman begon de Haarlemse politie in 1991 een infiltratie-onderzoek waarbij een in België werkende vruchtensapfabrikant - Sapman geheten - als infiltrant werd ingezet. De infiltratietactiek zou uiteindelijk uitmonden in het op grote schaal door de politie importeren van drugs terwijl Taartman nooit is gearresteerd en zijn rol ook nooit is opgehelderd.

De Belgische politie verdenkt Taartman ervan dat hij samen met de Belgische zakenman en eveneens vruchtensapfabrikant Napoleon de M. dit jaar 1.400 kilo cocaïne naar Nederland heeft gesmokkeld, aldus de Gentse officier van justitie N. de Rouck. De rechtbank in Gent heeft Taartman op grond van die verdenking en het lidmaatschap van een criminele organisatie gisteren voor dertig dagen in hechtenis genomen.

Op verzoek van België heeft het Landelijk rechercheteam (LRT) op twee plaatsen in Nederland huiszoekingen verricht naar Taartman, bevestigt woordvoerder W. de Bruin van het landelijk OM in Rotterdam. Taartman kon worden opgepakt na afloop van een bespreking die hij in een wegrestaurant voerde met drie raadslieden en Napoleon de M., die op voorwaarde dat hij België niet verlaat in afwachting van zijn proces op vrije voeten is gesteld. Ook de advocaten, onder wie de Amsterdamse advocaat van Taartman, J. Verhoef uit Amstelveen en de Gentse advocaat van Napoleon, E. Pringuet, werden korte tijd vastgehouden. Nadat werd vastgesteld dat het om raadslieden ging werden zij weer vrijgelaten.

De Bijzondere opsporingsbrigade van de rijkswacht in Gent doet al maandenlang onderzoek naar de Belgisch-Nederlandse cocaïnehandel, nadat in juni in Zaandam drie Nederlanders werden aangehouden in het bezit van 400 kilo cocaïne. Het LRT in Rotterdam behandelt ook een rechtshulpverzoek van Sri Lanka dat Taartman wil horen in verband met een onderschept transport van 11.000 kilo hasj op weg naar Nederland.

In het onderzoek naar de cocaïnehandel is een ware prestigeslag uitgebroken tussen de Nederlandse en Belgische justitie. De rijkswacht heeft naar eigen zeggen nauwelijks medewerking gekregen van de Haarlemse justitie waar officier van justitie P. Snijders een geheim onderzoek uitvoert. De Belgen hebben daarom de hulp ingeroepen van het landelijke OM.

    • Marcel Haenen