Renovatie Windsor Castle voltooid

LONDEN, 18 NOV. Met een groots bal ter gelegenheid van haar gouden huwelijksfeest neemt de Britse koningin Elizabeth donderdag het gerenoveerde Windsor Castle in gebruik. Ze heeft de verbouwing al bij voorbaat “een prachtig huwelijksgeschenk” genoemd. Bij een felle brand werden vijf jaar geleden meer dan honderd kamers zwaar beschadigd waaronder negen staatsievertrekken.

Zes maanden eerder dan voorzien was en voor drie miljoen pond minder dan begroot was, is de opknapbeurt voltooid. De grootste paleisrenovatie van de eeuw heeft 37 miljoen pond gekost, circa 115 miljoen gulden, en is voor zeventig procent door het koningshuis betaald.

Het eerste jaar na de brand kwam het restauratieteam niet verder dan bergen en beveiligen. Uitgebrande vertrekken werden van een nooddak voorzien en het puin werd in 7.000 reusachtige afvalemmers verzameld. Medewerkers van het conserveringsinstituut English Heritage doorzochten de resten op ongeschonden brokken die in aanmerking kwamen voor hergebruik. Ook werd een begin gemaakt met het ventileren van de vertrekken want de metersdikke muren hadden de zeven miljoen liter bluswater opgezogen als sponzen. Vier jaar later was vijf procent van het vocht nog steeds niet verdampt.

Vijf van de staatsievertrekken zien er na de restauratie exact zo uit als voor de grote brand. Daarbij gaat het om de Green Drawing Room, de Crimson Drawing Room, de State Dining Room, de Octagon Dining Room en de Grand Reception Room. Zes architecten werd gevraagd om een eigentijds ontwerp te maken voor de vier overige ruimten die door het vuur volledig verwoest waren: St. George Hall, Holbein, Stuart en de Private Chapel. “Op basis van het beste dat de twintigste-eeuwse bouwkunde heeft te bieden.” Een bouwcommissie met in haar gelederen prins Philip en prins Charles koos uiteindelijk voor het meest traditionele ontwerp van de architect Giles Downes. Een opzet die door de kunstcritica Clare Melhuish werd omschreven als “een herinterpretatie van de gotiek zonder een greintje orginaliteit”.

De prinsen Philip, Charles en Andrew geven donderdagavond commentaar op de renovatie, in een documentaire voor de commerciële omroep ITV die door prins Edward is geproduceerd.