'Referendum Afrikahaven'

AMSTERDAM, 18 NOV. Een aantal organisaties, waaronder de Vereniging Milieudefensie en Greenpeace Nederland, eist dat de gemeente Amsterdam alsnog een referendum houdt over de aanleg van de Afrikahaven. Dat is volgens hen nodig omdat er onder de bevolking hevige twijfel bestaat over het nut van de haven, die komt in het natuurgebied rond Ruigoord.

Dit voorjaar kwam de gemeenteraad terug op zijn aanvankelijke toestemming voor een volksraadpleging over de haven, omdat die er in zijn ogen snel moet komen. Inmiddels is een begin gemaakt met graafwerk. Actievoerders bivakkeren al een half jaar in het actiekamp Groenoord en proberen de werkzaamheden te frustreren. Er lopen nog allerlei procedures over de aanleg. De ontruiming van het actiekamp Groenoord en de vernieling van vele bomen en planten in het unieke gebied hebben een schok teweeg gebracht, schrijven de organisaties vandaag aan de gemeenteraad. (ANP)