RADIO BEELD

Foto: “Wij proberen de achtergronden en tendensen in de wereld van kunst en cultuur te belichten”, zegt samensteller/regisseur Eelco Vijzelaar van het wekelijkse Vara-programma Ophef en Vertier. Hij onderstreept dat het programma een magazine is en zich minder richt op de korte onderwerpen.

Het programma wil thema's aansnijden. Zoals over de omloopsnelheid van boeken en de vraag waarom er zoveel boeken worden uitgegeven, over de wijze om de hoogste klassen van het middelbaar onderwijs naar het theater te krijgen of zoals gisteren over persfotografie in Nederland. De presentoren Clairy Polak en Bo van der Meulen (foto) spraken daarnaast onder anderen met choreograaf Paul Lightfoot en cabaretière Sanne Wallis de Vries over haar eerste avondvullend voorstelling. Vaak hebben artiesten al in andere radio- of televisieprogramma's opgetreden. Maar dat prikkelt volgens Vijzelaar juist om een originele invalshoek te vinden. “Wanneer een muzikant met een nieuwe cd, een kunstenaar met een nieuwe expositie, een schrijver met een nieuw boek of cabaretiers met een nieuw programma komen, worden ze door de omroepen doodgeknuffeld. Wij maken dan bij een nieuw toneelstuk met veel kostuums een achtergrondreportage met het hoofd van een kostuumafdeling over hoe de keuze van de kostuums tot stand is gekomen.” VARA, Ophef en Vertier, elke maandag, Radio 5, 14.02-16.00u.

(Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold)