OPG wil produktie medicijnen afstoten

ROTTERDAM, 18 NOV. Medicijnengroothandel OPG heeft dochter Pharmachemie in de etalage gezet. OPG gaat zich concentreren op Europese groothandels- en handelsactiviteiten. In deze strategische wijziging past Pharmacie, dat patentloze geneesmiddelen produceert, niet meer.

Pharmachemie heeft een omzet van ruim 200 miljoen gulden en 750 mensen in dienst. Zij zijn vooral werkzaam in de vestigingen in Haarlem en Zaandam. Het hele concern geeft 3000 mensen werk.

Volgens een woordvoerder van OPG is er nog geen sprake van echte onderhandelingen. Het ingrijpende besluit betekent dat OPG zich terugtrekt op de handel in geneesmiddelen en medische artikelen. Dit is vooral een uitvloeisel van een onderzoek van McKinsey. Het organisatiebureau werd vorig jaar in huis gehaald als reactie op de Wet geneesmiddelen, waarop de overheid de geneesmiddelenmarkt midden 1996 vergastte. De wet zorgde voor druk op de resultaten van OPG.

Volgens de woordvoerder is afstoting ook in het belang van Pharmachemie. Het bedrijf bezit sterke posities op de markt voor “generieke” geneesmiddelen. De markt wordt echter steeds mondialer. Pharmachemie bouwt internationaal aan haar positie via specialisaties in de behandeling van kanker en astma. Aansluiting bij een partner kan Pharmachemie beter in staat stellen het groeitempo van de markt te volgen.

OPG zegt primair een farmaceutische groothandel voor apothekers, ziekenhuizen en apotheekhoudende huisartsen te willen zijn. Na verkoop van Pharmachemie wil het concern de komende jaren alle energie en middelen hierop richten. Binnen Nederland wil OPG een intensievere samenwerking met de afnemers, internationaal streeft de groep naar overnemingen of samenwerkingsverbanden. (ANP)