Nieuwe topman Franse werkgevers

PARIJS, 18 NOV. Ernest-Antoine baron Seillière de Laborde wordt hoogst waarschijnlijk de nieuwe voorzitter van de grootste Franse werkgeversorganisatie CNPF.

Hij de belangrijkste kandidaat voor de opvolging van Jean Gandois, die in oktober zijn aftreden aankondigde. Seillière is grootaandeelhouder en bestuurder van de Compagnie Générale d'Industrie et de participation, een houdstermaatschappij van familiebelangen. Zijn vermogen zou op de beurs ruim twee miljard gulden waard zijn. Hij zit al geruime tijd in het bestuur van de CNPF en geldt als een diplomaat die het geluk heeft een jaargenoot te zijn van premier Jospin op de Franse topopleiding ENA. Gandois gaat weg omdat hij geen weerstand kan bieden aan de regeringspolitiek om een werkweek van 35 uur verplicht te stellen in het jaar 2000. Seillière is daar ook fel tegen, maar hij is niet de 'killer' die Gandois als opvolger nodig achtte.