Klap voor nabestaanden; Proces tegen Papon weer verdaagd

PARIJS, 18 NOV. Het proces-Papon is voor minstens tien dagen geschorst. De van misdrijven tegen de menselijkheid verdachte Franse oud-topambtenaar is gisteren opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux; hij lijdt aan 'een met borstvliesontsteking gepaard gaande longontsteking'.

De zitting wordt 27 november hervat, 'behoudens complicaties'. Gistermiddag zou Papon worden gehoord over zijn werk tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het hoofd van de afdeling 'joodse vraagstukken' van het openbaar bestuur in de Gironde-streek. In die hoedanigheid heeft hij volgens de aanklacht de deportatie van ongeveer 1.600 joden georganiseerd. Papon heeft tot nu toe ontkend verantwoordelijk te zijn geweest voor die deportaties. Hij wijst daarentegen op zijn verzetsactiviteiten in de laatste oorlogsjaren.

Het jongste uitstel van de behandeling van de zaak-Papon is een klap voor de talrijke nabestaanden die het proces als belanghebbenden volgen. Een van hun advocaten, Gérard Boulanger, zei gistermiddag dat Papon het slachtoffer is van zijn eigen tactiek: door zes weken lang getuigen op te roepen die allerlei verhalen over zijn persoonlijkheid en de administratieve regelingen tijdens de oorlogstijd vertelden, is iedereen uitgeput geraakt, de 87-jarige verdachte in de eerste plaats.

Vandaag zouden kinderen van gedeporteerden worden gehoord. Een van hen, Jackie Alisvaks, zei na het bekend worden van Papons nieuwe ziekenhuisopname: “Het toeval wil dat Papon iedere keer ziek wordt als hij wordt geconfronteerd met zijn verantwoordelijkheden. Dat wordt onaanvaardbaar.” Of, zoals advocaat Arno Klarsfeld het uitdrukte: “Papon is aangedaan door het virus van de waarheid.” Alisvaks' zuster, Eliane Dommange, verwoordde de emoties van veel nabestaanden, die al zes weken wachten tot het proces tot de kern komt: “Meneer Papon heeft onze ouders van het leven beroofd...er moet wel íets gebeuren..., maar ik houd vertrouwen in de justitie.”

Verscheidene advocaten van belanghebbenden herinneren er aan dat Papon aan het begin van het proces invrijheidstelling heeft gevraagd, en gekregen. Het hof had hem wegens zijn leeftijd en gezondheid (Papon onderging vorig jaar een drievoudige bypassoperatie) beter in een ziekenhuis kunnen onderbrengen. De advocaat van Maurice Papon verzekert dat zijn cliënt de waarheid aan het licht wil brengen, maar “zijn fysieke onvermogen is sterker dan zijn wil”.