KBB vindt geen koper Duits M&S

ROTTERDAM, 18 NOV. Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) heeft geen koper voor de Duitse filialen van M&S Mode kunnen vinden en zal daarom tweederde van de winkels sluiten. Ruim zestig van de 178 winkels blijven open, waardoor 500 van de 1.650 arbeidsplaatsen gered worden.

Dit heeft KBB vanochtend bekendgemaakt. In augustus kondigde de warenhuisketen aan dat de zwaar verliesgevende modezaken in Duitsland zo snel mogelijk zou worden verkocht. De andere 115 winkels gaan in januari 1998 dicht.

Volgens een woordvoerder van KBB loopt de nieuwe wintercollectie van M&S Mode beter dan verwacht. Ook is er met succes bespaard op de kosten. Omzet en marge zijn daardoor gestegen. Voor dit jaar wordt een positieve cash flow verwacht. “KBB heeft vertrouwen gekregen in het management van M&S Mode”, zegt de woordvoerder. “Er is ook weer vertrouwen in de formule.” De belangrijkste doelgroep van M&S Mode zijn vrouwen van 45 jaar en ouder die de mode wel willen volgen, maar er niet te veel geld aan willen of kunnen besteden. De afgelopen jaren breidde M&S Mode zich snel uit in Duitsland. De keten verdriedubbelde in omvang, maar in diezelfde periode stagneerden de bestedingen van de consumenten. Net als in Nederland daalde vooral de vraag naar kleding scherp. De expansie van M&S Mode leidde tot verliezen van tientallen miljoenen guldens. “Met de sluiting van 115 winkels wordt die onverantwoord gebleken expansie weer teruggedraaid”, zegt de woordvoerder van KBB.

De nu gedeeltelijke sluiting van M&S Mode in Duitsland is een onderdeel van een grote reorganisatie waar KBB in augustus mee begon. KBB verloor over de eerste zes maanden van 1997 22,5 miljoen gulden. Vorig jaar boekte het concern nog een nettwinst van 62,5 miljoen gulden. Toen in juli de omzet over die maand ook nog eens ernstig tegenviel, stuurden de commissarissen twee leden van de raad van bestuur naar huis en haalden ze oud-topman dr. ir. A. Maas terug naar het bedrijf. Maas, die in 1995 met pensioen was gegaan, koos voor de harde aanpak. Niet alleen M&S Mode, maar ook de dochters Lampenier, Decorette, Signature Jeans, Van Dalen en nog een paar andere ketens werden te koop gezet.

Voor de Duitse filialen van M&S Mode die open blijven zoekt KBB overigens nog steeds een koper. De meeste winkels bevinden zich in de buurt van de Nederlandse en de Belgische grens. Ze worden voortaan bevoorraad vanuit Nederland.