Kabila's Congo trekt zich terug uit 'francofonie'

KINSHASA, 18 NOV. President Laurent-Désiré Kabila van Congo (voorheen Zaïre) heeft gisteren aangekondigd dat zijn land zich terugtrekt uit de 'francofonie', het gezelschap van Franstalige landen dat dit weekeinde zijn zevende topconferentie hield in de Vietnamese hoofdstad Hanoi.

“De Democratische Republiek Congo”, aldus Kabila voor de staatstelevisie, “weigert het lidmaatschap van ieder cultureel blok en wenst geen deel uit te maken van een Franse invloedssfeer.” Kabila omschreef de 'francofonie' als een “verlengstuk van het neo-kolonialisme”. De Franse president, Jacques Chirac, reageerde in Hanoi dat de beslissing van Kabila's Congo een zaak was voor de nieuwe secretaris-generaal van de groep Franstalige landen, de Egyptenaar en voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties Boutros Boutros-Ghali. Het voormalige Zaïre, ooit een Belgische kolonie, is het grootste en volkrijkste Franstalige land in Afrika, maar heeft geen afvaardiging gestuurd naar Hanoi.

President Chirac heeft tijdens de top langdurig van gedachten gewisseld met Denis Sassou N'Guesso. Deze rebelse generaal heeft dit jaar in een burgeroorlog van vier maanden de gekozen president van Congo-Brazzaville, Pascal Lissouba, verdreven en liet zich vorige maand uitroepen tot staatshoofd van deze voormalige Franse kolonie. (AFP)