HONGAARSE GEHAKTBALLEN MET ZUURKOOL

In Hongarije zijn hele zuurkoolbladeren te koop, waar de gehaktballen in verpakt worden. In Nederland kunt u hiervoor geblancheerde witte koolbladeren gebruiken. Dit gerecht kan makkelijk in de oven bereid worden. Laat het in een afgedekte casserole of aardewerken ovenschaal een uur stoven op 175 graden Celsius of 2 tot 2,5 uur op 100 graden en maak in dit geval bijvoorbeeld een lekkere wandeling.

Deze schotel laat zich eenvoudig vermeerderen voor grotere groepen eters. Ter verrijking van de smaak kan een stuk zuurkoolspek of stukjes gerookt ontbijtspek tussen de zuurkool gelegd worden en kan een deel van het water door een scheut witte (Hongaarse) wijn vervangen worden.

Voorbereiding: Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar en laat hem afkoelen. Blancheer de witte koolbladeren in ruim kokend water soepel en in ongeveer 8 minuten gaar. Laat de koolbladeren uitlekken, snijd harde nerven weg. Meng het gehakt met het ei, de rijst, zout, peper en een theelepel paprikapoeder. Verdeel het gehakt in 8 porties, draai er ballen van en wikkel ze in een koolblad. Bind er indien nodig een touwtje om. Proef de zuurkool, desgewenst afspoelen, uitknijpen en fijner snijden en over de bodem van een pan of ovenschaal verdelen. Leg de gehaktpakketjes in de zuurkool. Schenk er zoveel water bij dat ze net onderstaan.

Bereiding: Laat het gerecht op een laag vuur of in de oven een uur zachtjes stoven.

Neem de gehaktpakketjes uit de pan. Controleer de hoeveelheid vocht. Er mag een bodem vocht van circa 1 centimeter overblijven, giet overtollig vocht af. Roer de crème fraîche door de zuurkool en voeg naar smaak peper en paprikapoeder toe. Leg de ballen weer terug in de zuurkool en serveer het gerecht met gekookte rijst, gekookte aardappelen of aardappelpuree.

De aardappelpuree kan mee in de oven verwarmd worden.

Voor vier personen: 60-70 gram rijst 8 witte koolbladeren 500 gram gehakt 1 ei zout, peper ongeveer 2 theelepels paprikapoeder 750 gram-1 kilo zuurkool 1 bekertje crème fraîche

Een andere Hongaarse zuurkoolschotel bestaat uit laagjes:

Doe hiervoor de zuurkool met een laagje water in een pan, leg hierop de rookworst en laat dit op een zacht vuurtje stoven. Verhit in een koekenpan een klontje boter en bak hierin het varkensvlees met de ui en het paprikapoeder, voeg 1/2 kopje water en 1 deciliter room toe en laat het vlees in 20-30 minuten gaar worden. Kook de rijst gaar of gebruik een restant rijst. Kook de eieren hard en snijd ze in plakjes. Maak in een ingevette ovenschaal laagjes van zuurkool, plakjes ei en plakjes worst, wat vlees en een laagje rijst, herhaal deze laagjes en eindig met zuurkool, schenk hier de rest van de room over en verwarm het gerecht nog een half uur in een oven van 175 graden Celsius.

Nodig voor vier tot vijf personen:

1 kilo zuurkool

1 kleine rookworst

40 gram boter

500 gram varkenspoelet of varkenslappen

1 gesnipperde ui

2 theelepels paprikapoeder

2 deciliter slagroom

200 gram rijst

3-4 eieren zout, peper

    • Annelène van Eijndhoven