Gedicht van Andersen

KOPENHAGEN, 18 NOV. Een 9-jarig Deens meisje dat thuis een opstel over Hans Christiaan Andersen moest maken, kwam terug in de klas met een tot nu toe aan de wetenschap ontsnapt gedicht van de Deense sprookjesschrijver.

Andersen zou het gedicht in 1836 hebben geschreven als troost voor haar betovergrootmoeder, die haar zeven jaar oude zoontje had verloren. Dat meldt het dagblad Politiken. Andersen, die ongeveer 160 sprookjes en gedichten naliet, kende de vrouw oppervlakkig en schreef na een bezoek aan haar dat hem diep had geroerd. Het bevat onder meer de regels:

Wat nu droevige jaren lijken, zijn maar minuten voor de hemel waar jullie elkaar weer zullen ontmoeten. Je zult vervuld worden van blijdschap als je hem ziet. Je zult blij zijn dat hij je voor mocht gaan. Je verlies was slechts winst.' (AP)