Franse tennissters verder bij Masters

ROTTERDAM, 18 NOV. Op de eerste dag van het Masters-tennistoernooi voor vrouwen in New York hebben twee Françaises de kwartfinales bereikt. De als zevende geplaatste Mary Pierce won van de Belgische Sabine Appelmans (6-3 en 6-4). Verrassend was de zege die Nathalie Tauziat behaalde op de als vierde gerangschikte Zuid-Afrikaanse Amanda Coetzer (6-3 en 6-3).

De derde Franse speelster die in New York in actie, Sandrine Testud, kon het voorbeeld van haar landgenotes niet volgen. Ze ging in drie sets ten onder tegen de als achtste geplaatste Roemeense Irina Spirlea (3-6, 7-5 en 4-6).

Coetzer bleek niet opgewassen tegen Tauziat. Ze werd in een uur overrompeld. “Het is teleurstellend”, aldus de Zuid-Afrikaanse. “Ik had het gevoel dat ik goed kon presteren in dit toernooi.” De 30-jarige Tauziat is de oudste deelneemster. “Ik speelde de laatste tijd goed met zeges op onder meer Novotna en Majoli. Als ik op dreef ben, kan ik van iedereen winnen.”

Brenda Schultz moet vandaag aantreden tegen de als eerste geplaatste Zwitserse Martina Hingis. Ze speelt de tweede partij van de dag, na het treffen tussen de Kroatische Iva Majoli en de Duitse Anke Huber. Er wordt in Madison Square Garden gespeeld om een prijzenpot van twee miljoen dollar.

Gigi Fernandez heeft gisteren in New York haar laatste officiële tenniswedstrijd gespeeld. De 33-jarige Amerikaanse dubbelspecialiste verloor in de eerste ronde van de Masters in New York met haar partner Natalia Zvereva in drie sets van Larisa Neiland uit Letland en de Tsjechische Helena Sukova: 7-5, 3-6 en 6-4. “Dit is het juiste moment om er een punt achter te zetten”, zei Fernandez. “In februari word ik 34 jaar. Het leven gaat door, maar alles wordt anders. Ik ga andere prioriteiten stellen.” Fernandez won met Zvereva veertien Grand Slam-titels in het vrouwendubbel. Met Mary Joe Fernandez veroverde in Barcelona (1992) en Atlanta ('96) olympisch goud voor de VS.

Het Australische tennisduo Todd Woodbridge/Mark Woodforde voert de plaatsingslijst aan van het WK dubbel dat morgen in Hartford begint. Het koppel Paul Haarhuis/Jacco Eltingh is in de VS als tweede ingeschat. Vorig jaar wonnen de Australiërs de WK-titel. Dit jaar veroverden de Woodies de titel tijdens de Australian Open en op Wimbledon. Ze doen dit jaar voor de zevende keer mee. Een evenaring van het record van het Amerikaanse duo John McEnroe/Peter Fleming. Haarhuis en Elting wonnen de titel in 1993.

Goran Ivanisevic mag zich de beste serveerder van het tenniscircuit in 1997 noemen. De Kroaat sloeg in 71 partijen maar liefst 1.048 aces. Richard Krajicek bezet op die lijst de derde plaats met 987 aces in 68 duels. De Brit Greg Rusedski nestelde zich met een totaal 989 in 71 wedstrijden tussen het tweetal. Krajicek maakte op zijn eerste opslag de meeste punten. Zijn percentage bedroeg 86 procent.