Duitse ambtenaar spioneerde voor Saddam Hussein

BONN, 18 NOV. Net nu een nieuwe crisis met Irak is uitgebroken, is in Bonn een pijnlijk incident naar buiten gekomen. Een medewerker van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt de Iraakse leider Saddam Hussein hoogst gevoelige informatie over voorbereidingen van de Golfoorlog te hebben doorgespeeld.

De affaire speelde in 1990 toen de Westerse landen zich onder aanvoering van Amerika opmaakten om tegen Saddam Hussein ten strijde te trekken. De spion is intussen in Duitsland ontmaskerd, in Düsseldorf veroordeeld en na vier jaar celstraf weer op vrije voeten. De regering-Kohl heeft de kwestie al die jaren geheim weten te houden, totdat het weekblad Der Spiegel ging graven en deze week het verhaal publiceerde.

Het begon allemaal in februari 1990 toen de bewuste ambtenaar van het Duitse Auswärtiges Amt, de moslim Jürgen Mohammed Gietler, in de binnenstad van Bonn lunchte met de Iraakse militaire attaché, brigade-generaal Osmat Judi Mohammed. Boven een “pan met worst” gaf Gietler zich uit voor een industrieel (“ik was altijd al een vriend van de Arabische wereld”), die “via een vriend in de regering” uiterst interessante informatie kon verschaffen.

De rechter in Düsseldorf geloofde de versie van Gietler overigens niet. Volgens de rechtbank was hij bereid te spioneren als wraak voor disciplinaire maatregelen die tegen hem waren genomen. Maar in ieder geval toonde de Iraakse militair belangstelling en kon tot zijn verrassing op een stortvloed van zeer gevoelige informatie rekenen.

“Met criminele energie” (aldus het oordeel van de rechter) wierp Gietler zich op zijn spionagewerk. Enkele honderden geheime stukken heeft hij vlak voor het uitbreken van de Golfoorlog verraden. Zo kwamen briefwisselingen tussen de toenmalige Amerikaanse president George Bush en bondskanselier Helmut Kohl op het bureau van Saddam terecht, waarin nauwkeurig werd beschreven welke militaire eenheden Amerika via Duitsland naar het crisisgebied wilde sturen.

Pikant was ook de informatie die de Duitse regering, maanden voordat de oorlog begon, zelf had verzameld over steun van Duitse bedrijven aan Saddam. Kort nadat de Duitse justitie in juni 1990 kantoren van ondernemingen als Klöckner, Ferrostaal en Buderus had doorzocht, belandden de onderzoeksrapporten al in Bagdad.

Mede dankzij de informatie van deze spion is het specialisten van de Verenigde Naties tot op heden niet gelukt in Irak opslag- en productiebedrijven van massavernietigingswapens te vinden die door Duitse ondernemingen zouden zijn geleverd. Heeft Irak de Duitse leveranciers van nucleaire technologie, gifgassen en raketonderdelen destijds gewaarschuwd voor acties van de Duitse justitie?

Vaststaat dat Gietler de Irakezen gedetailleerd op de hoogte hield van de bevindingen van de Duitse regering. In juni 1990 raakte Saddams man in Bonn zelf in het vizier van de Duitse justitie. De rechter in Düsseldorf toonde zich tijdens het proces verbaasd over het gemak waarmee de spion toegang had tot uiterst gevoelige documenten bij het ministerie.

    • Michèle de Waard