Dreigement terroristen Egypte

KAIRO, 18 NOV. Moslim-extremisten in Egypte hebben verdere aanslagen tegen toeristen aangekondigd na het bloedbad in Luxor, waar gisteren volgens officiële cijfers 57 buitenlandse toeristen en vier Egyptenaren de dood vonden. Onder de doden zijn ten minste 35 Zwitsers, Duitsers, Britten en Japanners. President Mubarak heeft harde actie tegen de extremisten aangekondigd. Reisorganisaties halen toeristen terug.

“De militaire operatie van vandaag zal niet de laatste zijn”, aldus een verklaring van een extremistische groep, de Voorhoede van de Verovering. “Buitenlanders als zodanig zijn geen doelwit, maar we hebben hen gewaarschuwd geen geld te geven aan het Egyptische regime.” Ook de Gama'a al-Islamiyya (Islamitische Groep), die verantwoordelijk is voor eerdere aanslagen op toeristen, is met de aanslag in verband gebracht.

Tijdens een bezoek aan het tempelcomplex van Hatshepsut waar het bloedbad gisteren plaatshad, leverde president Mubarak vanochtend woedende kritiek op zijn minister van Binnenlandse Zaken, generaal Hassan al-Alfi, die voor de veiligheidsmaatregelen verantwoordelijk is. “U hebt gefaald. U verroert u niet. U blijft maar in Kairo”, riep hij. Hij toonde zich vooral verontwaardigd omdat de politie op 2 kilometer afstand van het druk bezochte tempelcomplex was. Daardoor konden de daders, die volgens de autoriteiten uiteindelijk alle zes werden doodgeschoten, bijna een uur ongehinderd hun gang gaan. Volgens de oppositiekrant El-Wafd is er “bijna-unanimiteit dat de veiligheidsmaatregelen zelfs in de drukste toeristenplaatsen laks zijn”.

Mubarak kondigde aan dat “de gaten worden gevuld waardoor de aanvallers kwamen”. Hij zei dat Luxor als het ware zal worden afgesloten van de omgeving om de toeristen beter te beschermen. Hij onderstreepte dat “we deze crisis zeker te boven zullen komen”.

Het toerisme is een zeer belangrijke bron van inkomsten voor de Egyptische regering, maar nu tekent mislukking van het lopende seizoen zich af. Britse reisorganisaties zijn begonnen honderden toeristen uit Luxor te evacueren. Het belangrijkste Griekse agentschap voor Egypte heeft alle reizen voor de komende tien dagen bevroren. De Japanse regering heeft gewaarschuwd Zuid-Egypte voorlopig te mijden, terwijl reisorganisaties alle bezoeken aan Luxor hebben geannuleerd en overwegen alle reizen naar Egypte stop te zetten.

Minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) zei gisteren dat koningin Beatrix en prins Claus zeer onder de indruk zijn van de gebeurtenissen in Luxor. De koningin heeft gisteren haar condoleances aan president Mubarak overgebracht. Van Mierlo zei er vanuit te gaan dat de veiligheid rond het staatsbezoek van de koningin goed is geregeld. Er is volgens hem geen enkel moment overwogen het staatsbezoek af te breken. Het koninklijk gezelschap werd kort na de officiële ontvangst in Kairo van de aanslag op de hoogte gesteld. (Reuters, AFP, AP, ANP)