BP actief in Rusland

LONDEN, 18 NOV. Ook British Petroleum heeft gisteren een forse investering in de Russische oliesector bekendgemaakt. BP neemt voor 571 miljoen dollar (1,1 miljard gulden) een belang van 10 procent in AO Sidanco, in grootte de vijfde olieproducent in Rusland. Verder neemt het Britse concern 45 procent over van het belang van 60 procent dat AO Sidanco heeft in Roesija-Petroleum. Deze maatschappij, gevestigd in Irkoetsk, is actief in de olie- en gaswinning in Oost-Siberië.

Het belang van 10 procent in de olieproducent wordt overgenomen van de grootste aandeelhouder van Sidanco, de Russische bank Unexim. De overeenkomst werd vanmorgen getekend in Downingstreet 10, het kantoor van de Britse premier Blair in Londen. BP heeft toegezegd een bedrag van 172 miljoen dollar te investeren in exploratie van nieuwe gas- en olievelden in Rusland. AO Sidanco is een interessante partner voor BP omdat het bedrijf een immens gasveld, Kovyktinskoye, in Siberië heeft ontdekt. De reserves van dit veld worden geraamd op 25.000 miljard kubieke meter (meer dan de huidige gasvoorraad van Nederland). Door zijn ligging in het oosten is Kovyktinskoye bestempeld als een aantrekkelijk veld voor gasexport naar de markten in China en Zuid-Oost Azië, waarvoor de komende jaren langlopende en zeer omvangrijke contracten met de Russen worden verwacht. Een akkoord met China over gasexport is vorige week tijdens een bezoek van president Jeltsin aan Peking ondertekend. (AFP)