Bod All ianz op Franse verzekeraar

PARIJS, 18 NOV. De Duitse verzekeraar Allianz heeft een overnamebod van ruim 10 miljard gulden gedaan op 51 procent van het Franse staatsbedrijf Assurances Générales de France. Het bod heeft de instemming van AGF, dat een eerder bod van de Italiaanse Generali van de hand wees.

Allianz heeft weken geaarzeld over het bod, dat van de gecombineerde groep de grootste verzekeraar van Europa maakt, iets groter dan de puur Franse combinatie Axa-UAP. De nieuwe groep zal ook het Franse verzekeringsbedrijf Athéna omvatten dat AGF bezig is te kopen van de groep Worms.

De directie en commissarissen van AGF ontvingen het bod gisteravond met plezier, nadat zij zich weken hadden afgevraagd hoe zij onder de attenties van Generali konden uitkomen. Het bod van Allianz waardeert ieder aandeel AGF op 320 francs, terwijl Generali 300 francs bood.

Allianz is desnoods bereid AGF helemaal te kopen, maar geeft de voorkeur aan een krap meerderheidsbelang. De Duitsers hebben toegezegd de leiding van AGF in Franse handen te laten; president-directeur Jeancourt-Galignani zou kunnen blijven zitten - anders dan bij het Italiaanse bod. Ook de zetel van AGF zou in Frankrijk kunnen blijven. De nieuwe combinatie wordt op de Franse markt de tweede op het gebied van schadeverzekeringen en de vierde in de levenbranche.

De waarschijnlijke overname zal een nieuw hoofdstuk betekenen in de onlangs opgelaaide discussie over het Franse kapitalisme en de eigendom van grote Franse bedrijven. De overname van de Belgische Banque Bruxelles Lambert door ING heeft de nodige schrik teweeg gebracht. Vooral de onrendabele financiële sector is daar kwetsbaar voor. De verkoop uit staatshanden van GAN-verzekeraars en de bijbehorende bankgroep CIC staat voor de deur.

Nu AGF in buitenlandse handen overgaat zullen meer stemmen zich verheffen die net als oud-premier Laurent Fabius, voorzitter van de Franse Tweede Kamer, die kort geleden opriep tot 'een ultra-spoeddebat', om te zien hoe Frankrijk kan voorkomen dat haar grootste ondernemingen in buitenlandse handen verdwijnen.

Grote bedrijven als Elf Aquitaine en Total (olie) en Péchiney (verpakkingen) kennen ongeveer 50 procent niet-Franse aandeelhouders. Peugeot is voor 35 à 40 procent in buitenlands bezit.

    • Marc Chavannes