Arrestatie in zaak-Etienne U. wegens meineed

AMSTERDAM, 18 NOV. Tijdens de strafzaak tegen de van grootschalige drugshandel verdachte Etienne U. en zes van zijn vermeende handlangers is maandag de getuige Martin S. aangehouden op verdenking van het plegen van meineed.

Volgens de Haarlemse officieren van justitie F. van Straelen en P. Bender legde S. een valse verklaring af toen hij gisteren getuigde dat hij Etienne U. noch zijn vermeende handlangers kent.

Martin S. heeft net twee jaar in de gevangenis gezeten wegens betrokkenheid bij de handel in softdrugs. Op basis van afgeluisterde telefoongesprekken stelt justitie dat S., alias 'Flodder', wel degelijk zaken deed met leden van de vermeende drugsbende van U. Hij zou onder meer een opslagplaats voor drugs van U. beheren en zou in de loods van zijn bedrijf 'Bandenland' een partij beschimmelde softdrugs hebben verwerkt. Bovendien stond 'Flodder' voor een betaling van 20 duizend gulden vermeld in de administratie van U.'s vermeende boekhouder Edwin S., die ook verdachte is in de zaak-U.

Martin S. werd tijdens de zitting geconfronteerd met het bestaan van deze tapgesprekken, maar hij bleef ontkennen. Volgens S. gingen de afgeluisterde gesprekken over de banden waarin hij zou handelen. Daarop waarschuwde officier van justitie F. van Straelen S. twee keer, met de vermelding dat de maximale straf voor meineed zes jaar cel is. Toen S. in zijn verklaring bleef volharden, werd hij na een schorsing aangehouden.

Martin S. zei gisteren ook dat hij meerdere malen was benaderd door rechercheurs die in ruil voor een belastende verklaring geld zouden hebben geboden. Zijn advocaat heeft echter verklaard dat in zijn bijzijn nooit over een deal is gesproken.

U.'s raadsman Korvinus betoogde maandag dat het OM een kopie met memoires van Etienne U. aanvankelijk onrechtmatig in het strafdossier heeft opgenomen in de hoop op uitlekken. Vorige week publiceerde het persbureau GPD delen uit het betreffende stuk. Maandagochtend had de rechtbank beslist dat de memoires desondanks buiten het strafdossier moeten blijven. Een transcript van een op de band opgenomen interview, waarin U. over onder meer zijn handel in drugs vertelt, werd vorig jaar bij U.'s aanhouding door de Franse douane tussen zijn spullen aangetroffen. Een Nederlandse rechercheur kreeg ter plekke een kopie, maar deze geldt volgens de rechtbank niet als bewijs, omdat van een officiële inbeslagname geen sprake was.

Korvinus wil nu twee GPD-journalisten en de Haarlemse persofficier Hemmes-Boender als getuigen horen. De rechtbank beslist hier woensdag over.