Alcoholcursus

Bij ernstige overtreding van art. 26 van de Wegenverkeerswet (rijden met te veel drank op) pleegt de officier van justitie als bijkomende straf te vorderen, dat de verdachte voor bepaalde tijd de bevoegdheid wordt ontzegd motorrijtuigen te besturen.

In het laatste woord, dat de verdachte altijd heeft, pleegt hij dan te zeggen, dat hij in verband met zijn werk zijn rijbewijs niet kan missen. Daarop placht ik als ik de politierechterzitting deed, te vragen wat hij dan wel voor werk deed.

Nu gebeurde het een keer dat de verdachte mij mededeelde, dat zijn werk bestond in het geven van voorlichting in het land vanwege het ministerie van Justitie. Mijn vraag of dat voorlichting was aan personen, die veroordeeld waren wegens overtreding van art. 26 van de Wegenverkeerswet beantwoordde de man bevestigend.

    • D. Reisig