'Afgekeurd voedsel bij Martinair'

WOERDEN, 18 NOV. Bij Martinair Food krijgen uitzendkrachten die vliegtuigmaaltijden bereiden tegen betaling afgekeurde restjes voorgeschoteld.

Dat is één van de vele klachten die zijn geuit door leden van de Vervoers- en Dienstenbond FNV die bij het bedrijf werken.

Ook hebben de vakbondsleden veel aan te merken op de arbeidsomstandigheden, zoals het tillen van zware afvalcontainers en het werken op gladde vloeren met ongevallen als gevolg.

Ook de gebrekkige voorlichting is een doorn in het oog van de uitzendkrachten. Een medewerkster werd ontslagen omdat ze zwanger was.

Het onderscheid tussen vaste en uitzendkrachten stuit eveneens op veel onbegrip bij de vakbondsleden. Diverse keren is een vaste aanstelling in het vooruitzicht gesteld.

Maar die belofte maakt het bedrijf niet waar. Loonsverhogingen voor ervaring of bedongen via CAO worden niet uitbetaald, zeggen de bondsleden. Ze werken vooral via Werknet uitzendbureau, een zusje van Tempo-team en dochter van Randstad.

Situaties zoals bij Martinair Food tonen volgens bestuurder H. Westerhof van de Dienstenbond FNV aan dat de uitzendbranche de beloning en bejegening van medewerkers eindelijk eens structueel, goed moet regelen.

Het CAO-overleg voor de intermediaire dienstverlening biedt daar volgens hem een goede basis voor.

Martinair noemt de klachtenregen van de vakbondsleden “volstrekte onzin”. (ANP)