Zoektocht naar overvaller levert niets op

HENGELO, 17 NOV. Een zoektocht in Twente en in Duitsland heeft tot nu toe geen enkel spoor opgeleverd van de man die vrijdagmiddag een bank in het Duitse Bocholt beroofde en tijdens de daaropvolgende vlucht een man doodschoot en een ander verwondde.

Bij de politie in Hengelo zijn het afgelopen weekeinde meer dan honderd tips binnengekomen, zo liet een woordvoerder van de politie vanochtend weten. De tips zijn voornamelijk afkomstig van inwoners van Twente, maar ook uit andere delen van het land is gemeld dat de man is gezien. Een compositiefoto van de overvaller is dit weekeinde verschillende malen op de televisie te zien geweest. Alle informatie wordt door het speciaal geformeerde rechercheteam direct doorgespeeld aan de Duitse politie in Essen, van waaruit het onderzoek wordt geleid.

De man beroofde vrijdagmiddag rond half vier, voorzien van een carnavalsmasker, de Volksbank in Bocholt, een kleine tien kilometer onder het Nederlandse Aalten. De overvaller ging er vandoor met een omvangrijk geldbedrag, naar verluidt 84.000 Duitse mark. De man wisselde al kort na de overval van vluchtauto. Daarbij nam hij een passant onder dreiging van zijn vuurwapen diens auto af. De vlucht die volgde ging gepaard met het in gijzeling nemen van verschillende mensen en met een aantal aanrijdingen, waarbij een dode en een nog onbekend aantal gewonden vielen.

Toen een bestuurder nabij Brünen weigerde zijn auto af te staan, werd de automobilist, die zijn zesjarig kind bij zich in de auto had, door de overvaller in het achterhoofd geschoten en zwaargewond in de berm achtergelaten. Daar overleed hij twee uur later aan zijn verwondingen. De politie in Essen kon niet zeggen waarom er niet eerder hulpverleners bij de man arriveerden.

Uiteindelijk kwam de overvaller, die ondanks verscherpte grenscontroles toch Nederland wist binnen te komen, in het Overijsselse Hengelo aan. Daar liet hij zijn auto achter en vluchtte te voet verder. Sindsdien is de man spoorloos, aldus de woordvoerder van de Twentse politie.

Of de man een Nederlander is, is niet duidelijk. Gijzelaars die bij hem in de auto hebben gezeten, zeggen dat hij “gebrekkig Nederlands” spreekt. Volgens de gijzelaars maakte de man, die rond de dertig jaar is en ongeveer 1,80 meter lang, een beheerste indruk.