Wennemars ook genomineerd voor Spelen in Nagano

ROSEVILLE, 17 NOV. Schaatser Erben Wennemars heeft zich bij de eerste wereldbekerwedstrijd voor sprinters genomineerd voor de Olympische Spelen in Nagano. Het talent uit Dalfsen eindigde zaterdag op de buitenbaan van het Amerikaanse Roseville op de 500 meter met 37,70 als vierde.

Als Wennemars volgende maand bij de NK afstanden als eerste of tweede eindigt, is hij verzekerd van deelname aan Spelen. Martin Hersman verbeterde in Calgary zijn persoonlijk record op de 500 meter: van 38,20 naar 36,71.

Jakko-Jan Leeuwangh heeft zich ook aangediend als olympisch kandidaat. De sprinter uit Alkmaar behaalde in Roseville een tweede en een eerste plaats op de 1.000 meter. Leeuwangh kreeg voor dit seizoen geen uitnodiging voor de sprintkernploeg van coach Peter Mueller. Op eigen kosten kon hij een deel van de voorbereiding met de kernploeg meetrainen. Leeuwangh noemde zijn hoge klassering een grote verrassing. “Ik zit lekker in m'n vel en voel geen extra druk. Gewoon hard schaatsen en verder niks.”

De Canadees Neal Marshall reed in Calgary een snelle tijd op de 1.500 meter: 1.49,81. Daarmee was hij achthonderdste sneller dan Wennemars vorig jaar. Beide tijden komen overigens niet als wereldrecord in de boeken. Zowel Wennemars als Marshall reed een trainigsrit op de olympische piste van Calgary. De wedstrijden waren niet aangemeld bij de internationale schaatsunie. Het wereldrecord blijft daardoor in handen van Marshall, die dit voorjaar een officiële tijd van 1.50,05 realiseerde.