VVD claimt 'Rotterdam' na vertrek Peper

ROTTERDAM, 17 NOV. De Rotterdanse VVD hoopt bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart acht of tien zetels in de 45 leden tellende raad van Rotterdam te behalen. De liberalen die nu zes zetels en een wethouder hebben, willen twee of drie wethouders in het nieuwe college van B en W “en in het jaar 2000 een liberale burgemeester” als opvolger van dr. A. Peper (PvdA). Met dit ambitieuze programma gaat de lijsttrekker van de Rotterdamse VVD, Wim van der Stek (57), de verkiezingsstrijd in.

Van der Stek, die zaterdag werd gekozen tot lijsttrekker, is een betrekkelijk onbekende in Rotterdam. Hij was enige jaren voorzitter van de deelgemeente Prins Alexander en lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Tien jaar geleden verliet hij de stad na een carrière bij verschillende havenbedrijven. Op verzoek van het lokale VVD-bestuur verhuist Van der Stek binnenkort van zijn huidige woonplaats Zeewolde (Flevoland) naar Rotterdam om als 'nieuw gezicht' en potentieel kandidaat-wethouder voor de haven de VVD aan te voeren.

“De politiek verhardt zich. De tijd dat de VVD in Rotterdam gedogend mocht meelopen, is voorbij”, zei voorzitter A. van Leeuwen van de VVD Rotterdam bij de presentatie van de kandidatenlijst. De huidige liberale wethouder voor de haven, mr. J.H.A. van den Muysenberg, neemt daarop de vierde plaats in en wordt dus tot zijn teleurstelling niet langer als potentieel wethouder beschouwd. Bij de eerste negen kandidaten bevinden zich vier vrouwen.

In de huidige gemeenteraad heeft de PvdA met twaalf zetels de grootste fractie. De socialisten, die het Rotterdamse stadsbestuur tientallen jaren lang gedomineerd hebben, hopen volgens afdelingsvoorzitter Dick van Dongen bij de verkiezingen op 4 maart de grootste fractie te worden met vijftien of zestien zetels. De socialisten streven naar drie wethouders in het nieuwe college van B en W.

Hoewel de definitieve kandidatenlijst pas in december wordt vastgesteld, lijkt wethouder Hans Simons (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vrijwel zeker van de eerste plaats. Wethouder Hans Kombrink (Ruimtelijke Ordening en Kunst) staat derde op de ontwerp-kandidatenlijst. De tweede plaats wordt ingenomen door de huidige fractievoorzitter Els Kuijper. Ex-wethouder Aubert en het langst zittende raadslid Ruud van Middelkoop staan respectievelijk op de achtste en twaalfde plaats. Ex-wethouder Johan Henderson verlaat de raad om voorzitter van de deelgemeente Feijenoord te worden.

Het CDA (nu zes zetels) gaat de verkiezingen in onder leiding van wethouder J. van der Tak (Gemeentewerken). D66, met eveneens zes zetels in de huidige raad, moet zijn kandidatenlijst nog opstellen. De huidige fractievoorzitter, Francisca Ravestein, is naar voren geschoven als kandidaat voor de Tweede-Kamerverkiezingen. Twee raadsleden keren niet terug, zodat ook D66, dat in de peilingen op verlies staat, in Rotterdam met enkele nieuwe gezichten zal aantreden.

Het huidige college van B en W is een brede coalitie van vijf partijen (PvdA, VVD, CDA, D66 en GroenLinks, dat drie raadszetels heeft). De 'oppositie' in de raad bestaat uit een aantal eenmansfracties, zoals de Stadspartij, en uiterst rechts dat bestaat uit drie CD'ers en twee afgevaardigden van CP86. De meeste grote partijen hebben een voorkeur voor een groter college (acht in plaats van zes wethouders) dat uit een kleinere coalitie, van bijvoorbeeld drie partijen, is samengesteld. Een 'paars' model (PvdA, VVD en D66) ligt voor de hand, aldus VVD-lijsttrekker Van der Stek. Hij sluit een coalitie van PvdA, VVD en het in Rotterdam gewoonlijk stabiele CDA niet uit.

Bij de komende verkiezingen voor gemeenteraden en de raden van de Rotterdamse deelgemeenten en de Amsterdamse stadsdeelraden geldt een nieuwe regel voor voorkeurstemmen die tot verrassingen kan leiden. Een kandidaat wordt rechtstreeks gekozen als hij of zij 25 procent of meer stemmen van de kiesdeler krijgt.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1994 brachten 254.320 Rotterdammers hun stem uit, 55,97 procent van de opgeroepen kiesgerechtigden. De kiesdeler bedroeg 5.651. Ruim 1.400 voorkeurstemmen zouden dus genoeg zijn om rechtstreeks te worden verkozen.