Varkensfok

De foto op pagina 3 in de krant van 13 november ter illustratie van de hervatting van de kunstmatige inseminatie van varkens vind ik uitermate onsmakelijk. Ik weet het, niet alleen NRC Handelsblad, maar ook journalisten van andere media meenden op deze wijze de hervatting van het varkensdrama te moeten vieren, maar daarin vindt deze platvloersheid nog geen rechtvaardiging.

Beter was geweest om alle varkensboeren om te scholen en de varkenssector uit ons economisch ciruit te verwijderen, zoals we ook paling peuren, gifgasproductie en andere milieuschadelijke chemie wegens gebrek aan ethisch verantwoorde rechtvaardiging hebben uitgebannen.

Ja, industriële varkensfok zonder besef van en respect voor de intrinsieke waarde van het leven zelf staat op hetzelfde niveau. Zo'n prominente foto, gecompleteerd met de carnavaleske viering daarvan door de Brabantse varkensboeren bewijst de wansmaak en het gebrek aan ethische notie bij de boeren, de fotograaf en de redacteur die de foto heeft geplaatst.

Walgelijk om in deze wereld, waarin uitsluitend nog het welzijn van de eigen persoon van waarde lijkt te zijn, te moeten ronddobberen.

    • W.A.V. van Halm