U. mogelijk betrokken bij drugshandel IRA

AMSTERDAM, 17 NOV. De vermeende bende van Etienne U. heeft mogelijk in drugs gehandeld met de terroristische Ierse organisatie IRA. Volgens informatie van de Criminele Inlichtingen Dienst (CID) zou het gaan om “tienduizenden kilo's softdrugs en honderden kilo's harddrugs”.

Dit blijkt uit delen van het strafdossier tegen U. en zes van zijn vermeende handlangers waarover verslaggevers van het persbureau GPD beschikken. Justitie in Haarlem bevestigde vanmorgen desgevraagd dat het strafdossier informatie bevat die op drugshandel met de IRA kan wijzen. U. en zes van zijn vermeende handlangers staan momenteel bij de Amsterdamse rechtbank terecht. Vanmorgen besliste de rechtbank dat een transcript van geluidsbanden waarop Etienne U. ten behoeve van een boek over zijn leven vertelt, niet in het strafdossier mag worden opgenomen. De Franse douane had vorig jaar bij U.'s arrestatie in Parijs een kopie van het transcript aan een Nederlandse rechercheur gegeven. Omdat echter van een officiële inbeslagname door de douane geen sprake was, oordeelde de rechtbank dat deze de kopie formeel niet had mogen overhandigen.