Trenité begint kantoor Cuba

ROTTERDAM, 17 NOV. Het Nederlandse advocatenkantoor Trenité Van Doorne heeft als eerste buitenlandse kantoor een vestiging geopend op Cuba. Trenité (in totaal ongeveer 250 advocaten) is al vanaf 1992 actief in Cuba, in eerste instantie vanuit de vestiging op Curaçao, de afgelopen anderhalf jaar met een kwartiermaker op een hotelkamer.

“Het werkt toch makkelijker vanuit een eigen kantoor met een fax en een secretaresse”, zegt mr L.J. Verhoeff, net terug uit Cuba. Trenité vroeg vorig jaar om een licentie bij de Cubaanse overheid. Die kwam er na negen maanden. “Dat is bureaucratie. Zolang had het in Nederland ook kunnen duren”, zegt Verhoeff. De vestiging krijgt twee Nederlandse en een Cubaanse jurist.

Hoewel de Amerikaanse Helms-Burton-wetgeving beperkingen stelt aan de handel met Cuba, doen een twintigtal Nederlandse bedrijven (Martinair, ING, Unilever) zaken op Cuba. In 1995 is de Cubaanse wetgeving voor buitenlandse investeringen aangepast. Sindsdien is het voor buitenlandse bedrijven mogelijk om de meerderheid te verwerven in joint-ventures met Cubaanse bedrijven.

Trenité adviseert bedrijven uit Nederland, maar ook uit Engeland, Portugal, Spanje of Canada. De primeur van de Nederlanders zal volgens Verhoeff snel navolging krijgen. “Ik denk dat er snel een Spaans kantoor zal volgen.”