THE ECONOMIST

Tijdens de verkiezingen, dit voorjaar, liet Labour geen mogelijkheid voorbijgaan zich te presenteren als een eerlijke partij waar de Conservatieven nog wat van konden leren, zoals het Tory-lid Neil Hamilton die zich had laten betalen teneinde vragen in het parlement te stellen.

Maar volgens The Economist is wat Labour op haar financiële geweten heeft, stukken erger. B. Ecclestone, de baas van Formule-1, maakte begin dit jaar drie miljoen gulden over naar de verkiezingskas van de socialisten in ruil voor, althans dat wordt gefluisterd, een uitzondering voor de Formule-1 race voor wat betreft het verbod op tabaksreclame.

Om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen zou een verbod op particuliere donaties geen gekke optie zijn maar volgens het blad is dat niet per definitie de beste oplossing. Die is gelegen in het openbaar maken van de herkomst en de omvang van de donaties. Natuurlijk, regeringen lopen altijd de kans te worden beschuldigd van belangenverstrengeling. Maar zo'n beschuldiging snijdt alleen hout wanneer de schijn is gewekt dat een regering het oogmerk heeft een gulle gever te bevoordelen. En dat is, aldus The Economist, het probleem met de miljoenen van Mr. Ecclestone.