Radio beeld

Foto: De andere wereld van zondag bestaat uit de ochtend, middag en avond. De ochtend wordt op Radio 1 uitgezonden, de middag en de avond op Radio 5. Het deel De andere wereld van zondagmiddag komt live uit De Balie in Amsterdam. “De titel bestaat al zo'n twintig jaar”, zegt eindredacteur Rik Delhaas, “en is toen ingevoerd als tegenwicht voor de kerkdiensten.”

Wat de IKON met het programma wil is 'een ander verhaal' laten horen, zoals gisteren de absoluut nog niet afgeronde discussie (foto) over xenotransplantatie, de mogelijkheid om een mens een varkenshart te geven. Delhaas: “Die debatten doen we in samenwerking met De Balie en het kan over van alles gaan zoals eenzaamheid, engagement of taboes. Wat ik zelf heel spannend vond was tijdens de IRT-affaire de discussie met procureur-generaal Docters van Leeuwen en hoogleraren rechtswetenschap over het functioneren van het Openbaar Ministerie.” Schrijvers en dichters worden ook uitgenodigd en de programmamakers deinzen niet terug voor een hoorspel met live-geluiden. In het laatste half uur van de uitzending van gisteren werd De making of Katja Schuurman uitgezonden waarin zij besluit tot het verkleinen van haar borsten. Dat hoorspel haakte in op het festival Grenzeloos Geluid over documentaires en drama dat het afgelopen weekeinde in De Balie werd gehouden. Delhaas is niet bang voor de concurrentie van bijvoorbeeld het Radio 1-journaal dat nagenoeg gelijktijdig in de ether zit. “We hebben concurrentie van vijfentwintig andere zenders. Met onze 15.000 luisteraars blijven we achter bij Radio 1, maar inhoudelijk willen wij het gewoon beter doen.” IKON, De andere wereld van zondagmiddag, Radio 5, 13.08-15.00u.

(Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold)