PSV verliest punten en assistent-trainer

Assistent-trainer Rob Baan verlaat PSV aan het einde van het jaar om technisch bestuurslid te worden bij Feyenoord. De Rotterdam- mer noemt de overstap een logisch gevolg van zijn 32-jarige carrière als trainer.

GRONINGEN, 17 NOV. Na het zesde gelijkspel in drie maanden heeft PSV meer reden zich te richten op de tweede plaats dan op prolongatie van de landstitel. Daarom is het des te opvallender dat de assistent van hoofdtrainer Dick Advocaat gisteren bekendmaakte dat hij per 1 januari in dienst treedt bij een van de grootste concurrenten voor de plek die mogelijk ook recht geeft op deelname aan de Champions League, Feyenoord. Rob Baan neemt al zijn kennis van de Eindhovense club mee naar De Kuip waar technisch bestuurslid wordt. Deze functie is te vergelijken met die van technisch directeur.

Het bestuur van PSV zal de voormalige oefenmeester van onder meer Sparta, FC Den Haag, FC Twente en Roda JC geen strobreed in de weg leggen. Baan had nog anderhalf jaar te gaan bij PSV. “Zo'n positieverbetering mag je iemand niet ontnemen”, vond manager Frank Arnesen. Het bestuur leek zich niet al te druk te maken over de transfer, maar het is toch weer een vorm van onrust die PSV niet goed uitkomt. Het woord 'leegloop' valt de laatste weken al te vaak in Eindhoven. Zaakwaarnemers zijn druk bezig internationale interesse te kweken voor spelers als Phillip Cocu, Jaap Stam en Arthur Numan. Het vertrek van Baan gaat wellicht vooraf aan een uittocht van spelers.

De geroutineerde oefenmeester liet gisteren weten het een “logisch gevolg” te vinden van zijn 32-jarige carrière als voetbaltrainer dat hij bij Feyenoord de technische baas wordt. Als geboren Rotterdammer en ex-trainer van Sparta en Excelsior is de 54-jarige Robert Eduard Baan goed op de hoogte van het voetbal in de regio Rijnmond. “Ik hoopte altijd al op een dergelijke functie bij een topclub. Bij Twente en Roda heb ik hetzelfde werk gedaan. Ik ben hartstikke blij dat PSV mij laat gaan.”

Baan zegt niet onder maar naast de autocratische voorzitter Jorien van den Herik te gaan functioneren. “Daarvoor ben ik bestuurslid. Ik moet structuur geven aan de technische gang van zaken bij Feyenoord. Ik word de baas van alle coaches en ik neem ook de nieuwe trainer aan. De naam Beenhakker is in mijn gesprek met Van den Herik niet ter sprake gekomen. Maar de nieuwe trainer van Feyenoord staat toch al vast? Ik lees overal dat het Stevens wordt.”

Rob Baan was gisteren na afloop van het duel tegen FC Groningen de enige PSV'er die goed geluimd door het Oosterpark-stadion wandelde. Zijn huidige chef Dick Advocaat had aanmerkelijk minder reden om voor opgewektheid. Zijn team bleek niet bij machte het zwaar gehandicapte FC Groningen op te rollen. Bij de ploeg van Wim Rijsbergen ontbraken Huizingh, Peeper, Schoenmakers, Magno en Beerens. PSV miste eigenlijk maar één speler, tevens de belangrijkste: Luc Nilis. Al twee weken geleden had Advocaat met zijn sleutelspeler afgesproken dat hij na de pittige confrontatie tussen België en Ierland op zaterdag de volgende dag niet aanwezig hoefde te zijn in Groningen. Op voorhand leek dat een logische regeling, achteraf zal Advocaat hebben beseft dat Nilis met een invalbeurt in de laatste tien minuten wellicht nog een bijdrage had kunnen leveren aan een overwinning. Het verschil tussen één en drie punten. “Jullie hebben nu tenminste een verhaal”, sprak Advocaat wat bits tegen de media.

De Hagenaar ergerde zich aan het grote aantal kansen dat PSV om zeep hielp. Nu viel dat per saldo eigenlijk wel mee. Een schot van Bruggink werd door de uitblinkende doelman Lodewijks in de eerste helft uit de kruising getikt. Twee minuten later kopte Hugo een kopbal van Stam van de lijn en op slag van rust miste Jonk vrij voor de Groningen-doelman. Dat gebeurde de vormgever in de tweede helft nog eens en in de laatste minuut schoot hij met een geweldig schot op de lat. Het aantal echte kansen was dus op een hand te tellen, niettemin speelde PSV voortdurend op de helft van FC Groningen. De thuisclub paste noodgedwongen de loopgraventactiek toe en alleen via Koen of Bombarda loerde de ploeg op een snelle uitbraak. De Bilde, Bruggink en Iwan, die te veel aan de zijlijn bleef plakken, bleken niet in staat om PSV's veldoverwicht in doelpunten uit te drukken.

Zij liepen zich te pletter op de goed georganiseerde defensie van FC Groningen die zich leeg vocht onder leiding van de oorlogsveteranen Erwin Koeman en Raymond Atteveld. Koeman achteraf: “Dit was voor ons het maximaal haalbare. Ik hoorde dat NEC tegen PSV nogal landerig heeft gespeeld. Zo moet je die ploeg natuurlijk niet tegemoet treden. Onze mandekkers hebben het heel goed gedaan. En daarnaast probeerden wij de middenvelders zoveel mogelijk op te jagen. Zelfs de beste voetballers vinden dat nooit leuk.”

Alleen in de 52ste minuut ging de Groninger defensie op de knieën. Een perfecte pass van Jonk werd door Iwan voorgegeven waarna Bruggink de bal in het lege doel trapte. Trainer Wim Rijsbergen vreesde het ergste, maar twee minuten later stond het weer gelijk. PSV-doelman Ronald Waterreus verkeek zich op een verre voorzet van Erwin Koen die door Mariano Bombarda werd ingekopt. “Net als vorig jaar hebben we moeite om uitwedstrijden in ons voordeel te beslissen”, zei Advocaat. “Of dat nu met scherpte of kwaliteit te maken heeft; als je zoveel kansen krijgt moet je winnen.” Er is voor PSV één verschil met vorig seizoen. Ajax maakte zelden een misstap en heeft zonder te spelen een voorsprong van tien verliespunten gekregen.

    • Erik Oudshoorn