NedCar breidt productie uit

ROTTERDAM, 17 NOV. De productie bij NedCar in het Limburgse Born wordt de komende jaren uitgebreid waarmee een investering is gemoeid van een miljard gulden. De investering wordt gedaan door Volvo en Mitsubishi, de twee industriële aandeelhouders. De Nederlandse staat, die voor eenderde participeert in NedCar, draagt niet bij.

Het investeringsbedrag is bestemd voor uitbreiding van de capaciteit. NedCar maakt dit jaar ongeveer 200.000 Volvo's en Mitsubishi's. Volgend jaar zullen dat er 240.000 zijn en in het jaar 2000 moet de productie zich stabiliseren op 280.000 tot 300.000 wagens. Door de investering komt er niet meer werkgelegenheid bij NedCar.

“Het productieproces wordt steeds efficiënter”, zegt P. Schalk, directielid van NedCar. “We willen nu met hetzelfde aantal werknemers de productie opvoeren.” De Limburgse onderneming heeft nu 7.000 mensen in dienst, van wie 4.300 met een vast dienstverband.Als NedCar over een paar jaar zijn volledige productie heeft bereikt, zal het aantal werknemers geleidelijk aan afnemen tot ongeveer 5.000.

Meer werkgelegenheid in de omgeving van Born kan er wel komen doordat toeleveranciers van NedCar zich steeds vaker in de buurt zullen vestigen. NedCar wil dat graag. Schalk: “Je ziet dat in de hele automobielindustrie. Wij werken alleen op bestelling, maar klanten zeggen pas op het laatste moment welke specificaties ze willen in de auto's. Wel of geen airconditioning, wel of geen cruise-control. Wij moeten op dat soort wensen zo flexibel mogelijk kunnen reageren.”

NedCar streeft naar een “satelliet-structuur” van één kernbedrijf met daaromheen zoveel mogelijk producenten van onderdelen en aanbieders van diensten. Eind 1988 zal de Nederlandse staat het belang met een vaste waarde van 220 miljoen gulden in NedCar volgens afspraak verkopen aan de twee andere aandeelhouders. De staat hielp in 1991 mee met de redding van de autofabrikant door mee te investeren in de joint venture met Volvo en Mitsubishi. De drie partijen droegen toen ieder voor een derde bij in het eigen vermogen van de onderneming.