Monarchen gaan, bezoeken blijven

Ze zullen daarom blijven komen, de bezoeken aan piramides en Acropolissen. Het toewuiven door de koningin van buitenlanders die hun paar Nederlandse woordjes, opgedaan bij een Nederlandse vakantievriendin ('prachtig, machtig, allemachtig') op de majesteit uitproberen, het zal allemaal nog wel even duren.

Zo gaat het immers overal? Buitenlandse monarchen die naar Nederland komen worden ook door de Keukenhof, langs de Nachtwacht en door de Amsterdamse grachten geleid, ook al hebben ze die al gezien of erover gelezen. Zelfs met kleine wijzigingen in de opzet van staatsbezoeken is het oppassen geblazen. Zo schrapte koningin Beatrix na haar troonsbestijging het rituele tegendiner op de tweede dag van het staatsbezoek. In plaats van het laten overvliegen van serviezen, nam ze een muziek- of dansgezelschap mee, bij wijze van contraprestatie voor haar gastheer en -vrouw. Deze week blijft de tegenprestatie echter uit. De Egyptische gastheren hebben laten weten dat een dergelijke geschenk niet past in hun traditie van gastvrijheid. Het programma voor de dinsdagavond is officieel dan ook leeg. Of koningin en prins zich die avond in hun logeerkamer van het presidentieel paleis vrolijk zullen maken over het programma van die dag, behoort tot het geheim van datzelfde paleis.