Meer straf bij vuurwerk

ROTTERDAM, 17 NOV. Het openbaar ministerie gaat vaker gevangenisstraffen eisen voor handel in verboden vuurwerk. Dit staat in het 'Handhavingsdocument vuurwerk' dat de leiding van het OM vandaag heeft uitgebracht.

Volgens het college van procureurs-generaal gaan in de handel in illegaal vuurwerk jaarlijks “vele tientallen miljoenen guldens” om. Bij de vervolging van de handelaren dienen hen in het vervolg ook criminele winsten te worden ontnomen. Als in beslag genomen vuurwerk met een auto is vervoerd, moet ook de auto in beslag worden genomen. Om vuurwerk uit Duitsland en België te onderscheppen zal nauwer worden samengewerkt met justitie en politie in deze landen.

Op de handel in illegaal vuurwerk staan straffen die kunnen oplopen tot maximaal zes jaar cel en 100.000 gulden boete. Wie slechts enkele exemplaren in zijn bezit heeft van verboden zwaar vuurwerk kan een gevangenisstraf van twee weken krijgen. Wie tien stuks verkoopt aan iemand onder de zestien jaar, dient een gevangenisstraf van drie maanden tegemoet te zien, aldus het OM.