Kabinet Nigeria ontbonden, enkele gevangenen vrij

ABUJA, 17 NOV. Generaal Sani Abacha, de militaire leider van Nigeria, heeft vanmorgen zijn kabinet ontbonden en gratie verleend aan enkele politieke gevangenen “die geen bedreiging vormen voor de nationale veiligheid”. Dat maakte hij bekend in een radio- en televisierede naar aanleiding van de vierde verjaardag van zijn machtsgreep.

Abacha, wiens regering ervan is beschuldigd honderden personen op politieke gronden gevangen te houden, zei niet wie de vrijgelatenen zijn en om hoeveel mensen het gaat. De naam van Nigeria's prominentste politieke gevangene, de zakenman Moshood Abiola, de vermoedelijke winnaar van de verkiezingen in 1993, viel niet. De generaal zei dat hij zijn kabinet had ontbonden omdat een aantal ministers te kennen had gegeven een rol te willen spelen in de aangekondigde terugkeer naar de democratie. Abacha heeft beloofd volgend jaar verkiezingen uit te schrijven en op 1 oktober 1998 de macht over te dragen. (AFP, AP, Reuters)