ING heeft nu al 75 procent van BBL

BRUSSEL, 17 NOV. ING kan nu al op driekwart van de aandelen in de Belgische Bank Brussel Lambert (BBL) rekenen. Tijdens een bijeenkomst van het zogeheten directiecomité werd vanochtend duidelijk dat ook de aandeelhouders Winterthur (8 procent), het BBL-personeel (5 procent) en de agrarische bank ABB (circa 4 procent) in zullen gaan op het bod dat ING vorige week heeft gedaan. Het comité sprak vanmorgen in Brussel in een verklaring over 'een positief advies'.

BBL-bestuurder Jacques Moulaerd lichtte vanmorgen tijdens een persconferentie toe: “Deze oplossing is de beste voor het personeel, de aandeelhouders en de klanten.” Op een vraag wat het verschil is tussen het huidige positief beoordeelde ING-bod op BBL en het mislukte van 1992 zei Michel Tilmant, eveneens BBL-bestuurder: “In feite was er in 1992 geen bod van ING maar een eerder voorstel dat uiteindelijk werd ingetrokken.” Hij voegde daaraan toe dat ING's 'voorstel' van destijds van ongeveer drie miljard gulden tweederde minder waard was van het huidige ING-bod.

Vrijdag werd al bekend dat ING meer dan 40 procent van de aandelen in de tweede bank van België aangeboden zou krijgen. Volgens ING-bestuurslid H. Holsboer, die een van de BBL-commissarissen is, tonen alle grote aandeelhouders van BBL zich zeer tevreden met het bod van 9 miljard gulden. “De aandeelhouders weten dat ze deze prijs nooit via verkoop op de beurs kunnen verkrijgen.”

Vorige week dinsdag bood ING 9 miljard gulden op die aandelen BBL die de bankverzekeraar zelf nog niet in handen heeft. Afgelopen vrijdag maakten Group Brussel Lambert, Royale Belge en de Groep Dexia - samen goed voor 37,5 procent van de aandelen - bekend akkoord te gaan met de Nederlandse bieding. Eerder had ING verklaard met minimaal 50 procent het bod gestand te zullen doen. Samen met het eigen belang van 20 procent was de deal daardoor vrijdag al definitief. “De bekendmaking voor het weekeinde heeft de hoge spanning weggenomen”, zo gaf Holsboer vanochtend aan.

Het ING-bestuur heeft het directiecomité en het BBL-bestuur vanochtend bedankt voor het vertrouwen. “Natuurlijk heeft BBL na 150 jaar haar trots, maar wij zullen er alles aan doen in die trots verder te handelen.” De aankoop van BBL betekent de derde grote overname van ING in een jaar. Eerder nam de bank de Amerikaanse zakenbank Furman Selz en de Amerikaanse verzekeraar Equitable of Iowa over. Met BBL is ING de twaalfde bank van Europa wat betreft het eigen vermogen.

    • van Een