IMF tegen Aziatisch noodfonds

MANILA, 17 NOV. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de landen in Oost-Azië gewaarschuwd geen eigen weg te gaan met de plannen voor een regionaal noodfonds. Zo'n fonds mag de rol van het IMF op geen enkele manier aantasten, zo liet topman Michel Camdessus zaterdag weten tijdens een bezoek aan de Filipijnen.

Japan lanceerde het plan in september tijdens de jaarvergadering van het IMF in Hongkong. Komende dinsdag en woensdag praten onderministers van Financiën erover in Manila. Ze moeten aanbevelingen formuleren voor een ministersvergadering op 1 en 2 december in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

Aanleiding voor het initiatief is de financiële crisis in Verre Oosten. Onder leiding van het IMF zijn de afgelopen maanden enorme steunpakketten tot stand gekomen voor Thailand en Indonesië. Vooral van Japanse zijde is gesuggereerd dat een Aziatisch noodfonds nodig is, omdat het IMF onvoldoende middelen zou hebben om te blijven bijspringen. Maar het IMF en de industrielanden vrezen voor ondermijning van de internationale monetaire orde.

“Welk financieringsmechanisme er ook komt, het mag niet rivaliseren met het werk van het IMF en de voorwaarden die het stelt”, aldus Camdessus. Hij onderstreepte bovendien dat het IMF voldoende geld heeft om eventuele nieuwe crises aan te kunnen.

Het IMF-standpunt heeft de volle steun van de Verenigde Staten. De Amerikanen zijn bang voor verlies van invloed in het Verre Oosten en vrezen net als het IMF dat voor steun uit een Aziatisch noodfonds veel soepeler voorwaarden zullen gelden, wat economische problemen juist zou kunnen verergeren.

De Amerikaanse onderminister van Financiën, Lawrence Summers, verklaarde de afgelopen week dat het IMF “de centrale rol moet houden bij internationale steunpakketten”.

Summers zal dinsdag en woensdag deelnemen aan het overleg in Manila. Mogelijk komen ook afgevaardigden van grote Europese landen. Het IMF wordt vertegenwoordigd door tweede man Stanley Fischer en ook de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank zijn van de partij. (Reuters, ANP)