Hoofdpijnportefeuille

In NRC Handelsblad van 4 november schrijft redacteur Yael Vinckx de uitdrukking 'hoofdpijnportefeuille' volgens mij ten onrechte toe aan oud-staatssecretaris Aad Kosto. Ik heb die uitdrukking al veel eerder gehoord en denk zelfs uit de mond van professor Polak, die zo'n dertig jaar geleden minister van Justitie was.

Maar als in vier jaar tijd staatssecretarissen in die functie afbranden, dan is het gebruik van de term 'hoofdpijnportefeuille' wel een eufemisme. Het is zo langzamerhand, zeker psychisch, een van de zwaarste portefeuilles geworden.

Het zou ook een goed gebruik worden, als politici en journalisten eens ophielden met de term 'politieke doodzonde' als ze spreken over een gebrek- of onjuiste informatie. Ik citeer even de Grote Van Dale: “Zonde die het verlies van de heiligmakende genade of de geestelijke dood van de ziel ten gevolge heeft”. Van dik hout zaagt men planken!

    • Nol Westendorp