Hongaren kiezen massaal voor toetreding NAVO

BOEDAPEST, 17 NOV. De Hongaarse bevolking heeft met overtuigende meerderheid voor toetreding tot de NAVO gestemd. Van de 3,9 miljoen mensen die gisteren in het referendum hun stem uitbrachten, steunde 85,33 procent het NAVO-lidmaatschap van Hongarij en stemde 14,67 procent tegen. De opkomst was 49,24 procent: ruim vier miljoen Hongaren gingen niet naar de stembus.

Deze uitslag, gebaseerd op 99,48 procent van de stemmen, heeft de stoutste verwachtingen van de regering overtroffen, zo verklaarde de opgetogen premier Gyula Horn gisteravond tijdens een persconferentie. “We hebben vooraf gedroomd van een goed resultaat, maar van 85 procent hebben we nooit durven dromen.” Het referendum heeft volgens de premier de NAVO-bondgenoten en de buurlanden laten zien dat het lidmaatschap van de alliantie een breed draagvlak heeft onder de bevolking.

Van de drie voormalige Warschaupactlanden die, als alles volgens plan verloopt, in april 1999 lid worden van de NAVO - Polen, Tsjechië en Hongarije - heeft Hongarije de beslissing als enige voorgelegd aan de bevolking. In het bindend referendum moesten de ruim acht miljoen stemgerechtigden de vraag beantwoorden: “Bent u het ermee eens dat de Republiek Hongarije toetreedt tot de NAVO om de verdediging van het land veilig te stellen?” In opiniepeilingen vooraf schommelde de ja-stem tussen de 55 en 60 procent, terwijl de tegenstanders uitkwamen op iets meer dan twintig procent.

De regering maakte zich vooraf vooral zorgen over de opkomst. Het wegblijven van een meerderheid van de kiezers zou in het buitenland kunnen worden uitgelegd als een teken van verzet of desinteresse. De uitslag van gisteren duidt erop dat de meeste tegenstanders van toetreding tot de NAVO, en de twintig procent van de kiezers die volgens de peilingen geen mening hadden, niet zijn gaan stemmen. Ruim 3,3 miljoen Hongaren steunden het NAVO-lidmaatschap van Hongarije, 572.000 mensen stemden tegen. In de hoofdstad Boedapest bedroeg het aantal ja-stemmen 57 procent. In de zuidelijke regio's van Hongarije, waar de oorlog in het voormalige Joegoslavië enkele jaren geleden zeer nabij was, stemde tot negentig procent van de bevolking voor de NAVO.

Tot voor kort was een referendum in Hongarije pas geldig wanneer tenminste vijftig procent van de kiezers hun stem hadden uitgebracht. Dit jaar veranderde het parlement de wet, waardoor een referendum geldig wordt verklaard wanneer 25 procent van alle stemgerechtigden een identiek antwoord geeft op de gestelde vraag. Daardoor is het referendum over de NAVO-toetreding geldig.

Premier Horn toonde zich gisteren tevreden over de opkomst, die net onder de vijftig procent bleef. “In Westeuropese landen met een langere democratische traditie is de opkomst bij een referendum soms niet hoger dan dertig procent. Bijna vijftig procent is een voortreffelijk resultaat”, aldus Horn.

De secretaris-generaal van de NAVO, Javier Solana, feliciteerde de Hongaarse minister van buitenlandse zaken László Kovács gisteravond telefonisch. Kovács zal begin deze week namens de Hongaarse regering de zogeheten letter of intent naar de NAVO sturen, waarmee Hongarije zich officieel aanmeldt als aspirant-lid.

    • Peter ter Horst