HGC profiteert van crisis bij concurrenten

WASSENAAR, 17 NOV. Het ene seizoen is het andere niet en Stephan Veen is de eerste om dat te erkennen. Maar het verloop van hockeyjaargang '97-'98 slaat volgens de aanvoerder van HGC werkelijk alles. “De verhoudingen zijn zoek. Iedereen wint van iedereen en wij blijken tot dusverre de enige ploeg die constant presteert. Dat roept vragen op, zeker als je bedenkt dat wij nog lang niet op de toppen van ons kunnen zijn.”

Terwijl topclubs als Amsterdam en Bloemendaal de laatste weken worstelen met hun vorm, heeft HGC het juiste ritme gevonden. Posities zijn inwisselbaar en het vizier van strafcornerspecialist Bram Lomans staat weer op scherp. Na een moeizame start, met een nederlaag in de openingsronde tegen Kampong, bezet de ploeg uit Wassenaar na elf speelronden de eerste plaats op de ranglijst. “'t Is allemaal nog niet superbriljant, maar met hard werken compenseren we veel en zijn we in de cirkel opvallend slagvaardig”, zo constateerde Veen gisteren na afloop van de 2-1 zege op HDM.

Door de overwinning op de naaste belager uit Den Haag verstevigde HGC de koppositie in de hoofdklasse. Op de helft van de reguliere competitie bedraagt de voorsprong op achtervolger Kampong vier punten. Zondag kan die marge verder uitgebouwd worden wanneer de ploeg op bezoek gaat bij de verrassende nummer twee uit Utrecht. Met gerust hart kan HGC de komende weken toekijken hoe de acht overige titelkandidaten elkaar punten afhandig maken in hun jacht op de resterende drie plaatsen voor de play-offs.

Het succes van HGC komt enigszins uit de lucht vallen. De ploeg kende een matige voorbereidig en ging net als vorig seizoen gebukt onder een golf van blessures. Inmiddels is de ziekenboeg leeg, op één speler na. Middenvelder Dirk Loots worstelt al ruim vijf maanden met een liesblessure, maar keek gisteren toe vanuit de dug-out en maakt vermoedelijk binnenkort zijn rentree. Trainer Maurits Hendriks: “Ik mag hopen dat wij ons portie gehad hebben.”

HGC nam deze zomer afscheid van Marc Delissen, de routinier die zijn laatste twee seizoenen sleet in de spits als een vooruitgeschoven spelverdeler. Terwijl Amsterdam zichtbaar moeite heeft met de erfenis van Taco van den Honert, Bloemendaal zoekende is sinds het terugtreden van Floris Jan Bovelander, ondervindt HGC ogenschijnlijk nauwelijks nadelige gevolgen van Delissens vertrek.

Een kwestie van beleid in de ogen van coach Hendriks. “Wij hebben er altijd voor gewaakt om niet te afhankelijk van Marc te worden. Daarnaast heeft hij er zelf voor gezorgd dat zijn opvolgers klaar stonden. Met jongens als Plantenga en Loots heeft hij zich nadrukkelijk bemoeid.”

In navolging van Delissen vertrokken afgelopen zomer ook de Australische international Paul Lewis en stofzuiger Erik Cornelissen. “Mensen die rust in de ploeg brachten”, volgens aanvoerder Veen. Tegenover hun vertrek stond de komst van jeugdinternational Friso Jiskoot van overgangsklasser Laren en de Franse international Stéphane Jaquet. Beiden lieten gisteren tegen HDM zien waardige vervangers te zijn van het afgehaakte drietal.

Met Jaquet en Jiskoot zou ook spits Gregory Nichol de overstap maken naar Wassenaar, maar tot ontsteltenis van Hendriks haakte de Zuid-Afrikaanse international op het allerlaatste moment af. Vervolgens richtte de coach zich tot Peter Milkovitch. De aanvoerder van de Canadese nationale ploeg had wel oren naar een buitenlands avontuur, maar de Nederlandse hockeybond (KNHB) stond een overgang in de weg. Nichol was, samen met Jaquet, al aangemeld bij de bond en omdat de KNHB slechts twee imports gedoogd, werd het verzoek tot dispensatie van de hand gewezen.

Hendriks hekelt de starre opstelling van de bond, temeer daar de KNHB in tegenstelling tot veel andere bonden ingezetenen uit de Europese Unie nog altijd aanmerkt als buitenlanders. “Het wordt hoog tijd dat de reglementen tegen het licht worden gehouden. Ook de hockeybond moet met de tijd mee.” Het pleidooi van de assistent-bondscoach wordt mede ingegeven door de mogelijke komst van Michael Green. Voor 1 januari maakt de 26-jarige Duitse international bekend of hij zich na de winterstop bij HGC voegt. Momenteel speelt hij nog met Harvestehuder THC in de zaal, maar Hendriks heeft goede hoop. “De Nederlandse competitie spreekt hem aan.”

    • Mark Hoogstad