Eindhoven zet keeper van 15 in

De 15-jarige doelman Guido Budziak maakte afgelopen zaterdag in het thuisduel tegen Telstar (3-1) zijn debuut voor Eindhoven. Door blessures en een schorsing was geen van de keepers uit de selectie inzetbaar. Eindhoven-trainer Willem Leushuis deed daarom noodgedwongen een eenmalig beroep op de 39-jarige Frank Brugel. De keeperstrainer van RKC werd in de 68ste minuut uit het veld gestuurd. Budziak, gymnasiast aan de Weri Di Scholengemeenschap in Valkenswaard, was zijn vervanger. Hij werd de jongste speler ooit in het Nederlandse betaalde voetbal.

Zat je met zenuwen op de bank?

Budziak: “Vorige week tegen Dordrecht was ik ook al reserve. Toen was ik aardig nerveus. Dat was nu minder. Ik kreeg ook niet de tijd om zenuwachtig te zijn, want Brugel werd uit het veld gestuurd na een handsbal. Het ging daarna allemaal vrij snel. Voordat ik het wist stond ik onder de lat. Het spel werd hervat met een vrije trap vanaf een gevaarlijke positie, dus ik moest me gelijk concentreren. We stonden op dat moment met 3-1 voor en een tegendoelpunt zou betekenen dat de spanning terugkeerde. Gelukkig ging die vrije trap in de muur.”

Hoe ging het tijdens de 22 minuten die je onder de lat stond?

“Het begon gelijk al met een verkeerde uittrap. Ik kreeg de bal niet ver genoeg weg, maar daarna ging het wel goed. Geen tegentreffers, dan heb je het goed gedaan.”

Heb je veel reacties gekregen?

“Vandaag word ik op school door iedereen aangesproken. Allemaal positieve reacties. Mijn ouders waarschuwen dat ik met beide benen op de grond moet blijven staan. Ik besef dat het leven gewoon doorgaat. Naast mijn schoenen lopen doe ik niet.”

Eindhoven speelt woensdag voor de beker tegen Heerenveen. Zit je dan weer bij de selectie?

“Daar ga ik niet vanuit. Woensdag begint op school de proefwerkweek en ik wil me daar goed op voorbereiden. De studie heeft prioriteit. Na school zie ik een profcarriëre wel zitten. Eerst in Nederland en dan naar een mooie club in het buitenland.”