Eerste productie in 2003; Shell sluit met Russen akkoord energiewinning

ROTTERDAM, 17 NOV. De Koninklijke/ Shell Groep gaat nauw samenwerken met twee van Ruslands grootste energiebedrijven. Met Gazprom vormt zij een gezamenlijke onderneming die 500.000 vaten olie per dag gaat produceren. Ter vergelijking: Nederland verbruikt per dag 800.000 vaten olie.

Daarnaast hebben Shell, Gazprom en het Russische oliebedrijf Lukoil besloten gezamenlijk een bod uit te brengen op Rozneft, een andere grote Russische oliemaatschappij die nu nog in staatshanden is en wordt geprivatiseerd. De verkoop van de aandelen Rozneft wordt nog volgende maand verwacht. De drie bedrijven willen de “strategische aandeelhouders” van Rozneft worden.

Vanochtend zijn beide overeenkomsten, die Shell in één klap een groot belang in de Russische olie- en gasmarkt bezorgen, in Moskou getekend. Namens Gazprom tekende president-directeur Rem Vyakhirev en namens Shell het Nederlandse lid van de Shell-Groepsdirectie, mr. Jeroen van der Veer.

Het nieuwe, gezamenlijke bedrijf van Gazprom en Shell begint in 2003 met de olie- en gasproductie in Siberië, maar zal ook buiten Rusland grote energieprojecten opzetten.

Daarbij gaat het om de winning van olie en gas, om pijpleidingen voor het transport, ook naar Turkije, en om de ontwikkeling van de gasmarkt in Azië. Het Zapolyarnoye-veld in West-Siberië, waarmee de alliantie begint, is een van Gazproms reserves die in totaal goed zijn voor 14,3 miljard vaten olie.

Als eerste stap in de samenwerking met Gazprom heeft Shell zich verplicht om tot 1 miljard dollar te investeren in obligaties die door Gazprom worden uitgegeven. Tegelijkertijd geeft Gazprom nog eens obligaties ter waarde van 1 miljard dollar uit aan institutionele beleggers, onder dezelfde voorwaarden als voor Shell zullen gelden. Shell is akkoord gegaan met voorwaarden om deze obligaties niet te snel weer te verkopen. Dat betekent in feite dat het het Nederlands-Britse bedrijf een aanzienlijk belang in Gazprom neemt.

Directievoorzitter Viakhirev van Gazprom zei vanochtend in Moskou dat zijn bedrijf en Shell “een van de invloedrijkste energie-allianties ter wereld” hebben gesloten.

Volgens Viakhirev zal een keur van gezamenlijke energieprojecten de aandeelhouders van zowel Shell als Gazprom ongekende mogelijkheden tot groei van winst en rendement bieden. “Wij verwelkomen de verplichting die Shell op zich neemt om tot 1 miljard dollar in onze obligaties te investeren. Dat is een overtuigend bewijs van Shells vertrouwen in onze alliantie.”

Shell-directeur Van der Veer zei dat de alliantie “volledig past in onze strategie om een lange-termijnspeler te worden in de Russische olie- en gasbusiness. We kijken naar grote mogelijkheden voor toekomstige samenwerking in de internationale sfeer en we zijn enthousiast dat deze combinatie reële groei kan opleveren in het volgende millennium.”

    • Theo Westerwoudt