Econometrie

“Econometrie is er zo nieuw dat docenten uit heel Rusland een en ander kregen uitgelegd tijdens een internationale workshop in Sotsji aan de Zwarte Zee”, aldus vertelt Anita van Ommeren ('Verboden toegang', NRC Handelsblad, 29 oktober).

Hoofduitlegger was J.R. Magnus (KUB). Deze kreeg een aanvaring met organisator V. Makarov (Academie van Wetenschappen van Rusland).

Van Ommerens mededeling is opmerkelijk, want zo'n 30, 35 jaar geleden was de discipline wél bekend in Rusland en zelfs in de Sovjet-Unie. Sinds 1963 bestond daar het CEMI (Centraal Economisch-Wiskundig Instituut der Academie van Wetenschappen van de USSR). Zijn periodiek Economie en Wiskundige Methoden schonk geregeld aandacht aan ... de econometrie. In twee nu nog in mijn bezit zijnde nummers (jaargang 1, nummer 1 en jaargang 3, nummer 5) vind ik: een bespreking van de toen recente vertaling van het boek 'Inleiding tot de econometrie' van de Poolse econometrist O. Lange, een artikel over 'Nieuwe richtingen in de macro-economische modellering in het buitenland' met verwijzingen naar werk van Nederlandse econometristen als Boot, Van de Panne, Sandee, Theil en schrijver dezes.

De econometrie was dus bekend, maar uiteraard niet bij iedereen geliefd! Niet geliefd was ze bij S.M. Nikitin (Instituut voor Wereldeconomie en Internationale Betrekkingen der Academie van Wetenschappen van de USSR), die in 1962 een 'Kritiek der econometrische theorieën over de planning der kapitalistische economie' het licht deed zien. Hij refereerde aan werk van onder andere Klein en Goldberger, Tinbergen, Tintner, Valavanis, Wold en Jureen.

De econometrie moet uiteraard ook bekend zijn bij Makarov, die de huidige directeur van het CEMI is! Waarom deze zulks verborgen houdt voor Magnus en de bevoegde Europese instanties is raadselachtig!

    • Universiteit van Amsterdam
    • H. Neudecker