Duitse Groenen zwijgen op congres over heikele thema's

BONN, 17 NOV. De Groenen willen de macht overnemen in Bonn. Ze willen zó graag regeren, dat afgelopen weekeinde tijdens het partijcongres in Kassel alle heikele thema's van de agenda waren gehaald. Over afschaffing van het leger, uittreding uit de NAVO en een verhoging van de benzineprijs tot 5 mark per liter werd niet gesproken.

De sociaal-democratische SPD noemde het vanmorgen “vreemd”, dat het onlangs gepresenteerde verkiezingsprogramma van de Groenen in Kassel niet aan de orde kwam. De Groenen hebben zelf kennelijk ook gemerkt dat ze met hun omstreden programma kiezers afschrikken, zei Wolfgang Thierse, vice-voorzitter van de SPD.

Volgens Thierse moet de partij zo snel mogelijk afstand nemen van “radicale en onrealistische ideeën”, wil er ooit een rood-groene coalitie van SPD en Groenen in Bonn totstandkomen.

Tijdens het partijcongres lukte het fractievoorzitter Joschka Fischer vooral met retorische acrobatiek zijn partijgenoten achter zijn gematigde koers te scharen. “Nee” tegen atoomenergie, “ja” tegen eco-belasting en “ja” tegen de scheldkannonade die de schrijver Günter Grass onlangs hield tegen het asielbeleid van de regering-Kohl. Dat waren de belangrijkste thema's die Fischer aansneed en waarvoor hij na afloop een langdurige staande ovatie kreeg.

Partijvoorzitter Jürgen Trittin bleef als een van de weinigen zitten en kreeg na afloop een aai over zijn hoofd van Fischer toen een televisiecamera inzoemde op de redenaar, die van het podium stapte. Achter de schermen sluimert de machtsstrijd tussen realisten en idealistische fundamentalisten in de partij. Zo veegde de Realo Fischer onlangs de vloer aan met de omstreden buitenlandse paragraaf in het verkiezingsprogramma, die Fundi Trittin heeft opgesteld.

Geen woord hierover in Fischers toespraak. Wel noemde hij de strijd om het verkiezingsprogramma “een valse start”. Dat wreef Fischer ook zichzelf aan. Maar hoe het verder moest met het leger, de NAVO en de benzineprijs, daar waagde de populaire fractievoorzitter zich in Kassel niet aan. Het was beter eensgezindheid uit te stralen, ook al werd die door sommigen “een schijnconsensus” genoemd.

“Vechten”, moesten de Groenen als zij wilden regeren. Het gaat om een “alternatieve ecologische-sociale hervormingspolitiek” of om voortzetting van het neoliberale beleid van “chaotische systeemvernietigers”, zei Fischer tegen de 750 gedelegeerden in de zaal.

Met de Groenen in de regering wordt “alles anders”. De partijgangers stemden voor een basisstelsel, dat voorzieningen moet vervangen die op behoefte en niet op sociale verzekeringen zijn gebaseerd zoals werklozensteun, bijstand en hulp aan asielzoekers. Het stelsel moet worden gefinancierd door herinvoering van de vermogensbelasting en het zwaarder belasten van successierechten. Werkloosheid kan worden verminderd door massale arbeidstijdverkorting, bevordering van deeltijdwerk en het afbouwen van overuren.