Drie gelijke blokken na verkiezingen in Marokko

RABAT, 17 NOV. De Marokkaanse parlementsverkiezingen van afgelopen vrijdag hebben een gelijkspel opgeleverd tussen de drie belangrijkste deelnemende blokken. Rechts, centrum-rechts en de oppositie krijgen elk ongeveer honderd zetels in het 325 zetels tellende parlement, aldus de officiële uitslag. Verscheidene kleine partijen delen de resterende zetels. Waarnemers voorspellen lange onderhandelingen om een regeringsmeerderheid te vormen.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken bedroeg de opkomst 58,3 procent, tegen 62,3 procent bij de verkiezingen van juni 1993. Van de 72 vrouwen die meededen werden slechts twee gekozen, beiden behorend tot de linkse Unie van Socialistische Volkskrachten (USFP). Ook in het uitgaande parlement zaten twee vrouwen.

De uitslag geeft geen belangrijke verschuivingen aan vergeleken met de laatste verkiezingen. Het grootste nieuws was de entree in het parlement, met negen zetels, van de Democratische en Constitutionele Volksunie, die zich als gematigd fundamentalistisch presenteert. Een waarnemer bagatelliseerde de resultaten van deze partij echter: “het is niet zo opmerkelijk als ze 142 kandidaten presenteren.”

Tevens is binnen het oppositieblok een verschuiving te zien naar links. De USFP heeft nu 57 zetels verworven, tegen haar rechtsere en meer nationalistische bondgenoten van de Istiqlal 32. De verhoudingen tot deze verkiezingen waren ongeveer 50-50.

Met dit resultaat is volgens minister van Binnenlandse Zaken Driss Basri “alles gepermitteerd en ligt alles open”. “Het hangt van de spelers af, allles is mogelijk.” (AFP, Reuters)