De pc als wereldontvanger

De generatie van de geboortegolf leerde radio kennen als een avontuurlijk medium. In de huiskamer van de jaren vijftig beloofde het radiotoestel contact met de wijde wereld. De afstemschaal stond vol met namen van geheimzinnige zenders en door de golflengten af te zoeken kon je horen dat het buitenland echt bestond.

Maar daarna kromp de horizon.

Terwijl de geluidskwaliteit drastisch omhoog ging, kwamen de uitzendingen vooral uit de directe omgeving. Via de huiscomputer dient zich nu de mogelijkheid van nieuw avontuur aan.

Gebruik van internet voor geluid heeft als bezwaar dat de bestanden veel ruimte vragen. Een half uur praatradio neemt al gauw 20 mb in beslag, tien jaar terug was dat de hele harde schijf van een pc. Gelukkig is de schijfruimte op de meeste computers nu vele malen groter en bovendien komen efficiënte programma's beschikbaar.

Real-audio (RA) lijkt zich tot standaard te ontwikkelen. Hetzelfde half uurtje radio heeft als RA-bestand een omvang van minder dan 2 mb, en dan past het alweer bijna op een los schijfje. Het afgelopen jaar verschenen op steeds meer plekken op het internet de mededeling 'Nieuw, RealAudio'. Je kon dan klikken naar een geluidsbestand als je eerst op het adres www.real.com de gratis audiospeler had opgevraagd.

Kwalitatief ontwikkelt de speler zich snel. Mijn eerste exemplaar was in 1996 nog mono. Al gauw kwam toen de stereospeler en sinds kort is er RealMedia: de combinatie van stereogeluid met videobeelden. De beeldkwaliteit is lang zo goed niet als bij gewone televisie, maar de pc biedt nu wel ABC-News als alternatief voor CNN.

Audio is op het internet op twee manieren beschikbaar. Sommige stations bieden de mogelijkheid om het geluidsbestand op de eigen pc op te slaan, bij andere kan je alleen luisteren terwijl er rechtstreeks verbinding is met het station. Eerst binnenhalen is voordeliger, want dat kan in een fractie van de luistertijd. Dat scheelt dus telefoontikken en de overige internetkosten.

Een belangrijker voordeel is de betere geluidskwaliteit: wie rechtstreeks naar internet luistert in de drukke uren, merkt de congesties aan vervormingen en het periodiek wegvallen van geluid. Een bestand dat eerst is binnengehaald geeft perfect geluid.

De audio mogelijkheden van internet zijn ook te gebruiken voor muziek. Maar uit commerciële overwegingen maakt men het meestal onmogelijk om muziek als lokaal bestand op de eigen pc op te slaan. De muziek kan dus alleen rechtstreeks vanaf het internet worden beluisterd en dan is de geluidskwaliteit van FM of de kabel beter.

De echte stap vooruit bij internetradio is daarom de groeiende keus aan uitheems nieuws. Een bundeling van het aanbod aan audio en video op het internet is te vinden bij www.timecast.com. Hier zijn meer dan 500 stations te vinden.

Interessant is ook de samenwerking van internationale radiostations in WRN, World Radio Network. Hun gezamenlijke adres (www.wrn.org ) ontsluit zenders als de BBC, The Voice of America en Radio Nederland Wereldomroep, maar ook Radio Japan en The Voice of Russia.

De pc heeft voordelen boven een gewone wereldontvanger. Het zoeken gaat handiger terwijl de geluidskwaliteit vaak beter is. Bovendien is er in veelgevallen sprake van 'audio on demand', waarbij de luisteraar zelf bepaalt wanneer de uitzending moet starten.

Naast de gevestigde internationale omroepen verschijnen inmiddels meer lokale stations op het net. Het accent ligt nu nog op de Verenigde Staten, terwijl ook de Aziatische Tijgers goed vertegenwoordigd zijn. Internetradio uit Zuid-Amerika is in opkomst en er zullen binnenkort ook wel meer Afrikaanse stations te vinden zijn.

    • Dirk Bergvelt