Damrak maakt vliegende start na hoger Tokio

AMSTERDAM, 17 nov. De Amsterdamse beurs begon de week goed. Op een 8 procent hoger Tokio, een beter geëindigd Hongkong en de wat hogere dollar maakte Beursplein 5 vanmorgen een vliegende start.

AMSTERDAM De AEX noteerde om half een vanmiddag 20,17 punten beter op 872,22. Daarentegen was de obligatiemarkt licht gedrukt. De dertigjarige staatslening noteerde een kwartje lager. Bedrijfsnieuws ontbrak.

Eerder in de ochtend stond de beursgraadmeter in Amsterdam op 25 punten winst. Maar door toedoen van de optiebeurs, die stukken afgaf, viel de index weer wat terug. Vrijdag loopt een aantal optiecontracten af op de index, waarbij uitgegaan is van een lager niveau. Handelaren op de optiebeurs verkochten stukken om die lagere AEX-stand te bereiken. Ook de andere beurzen in Europa waren goed geluimd. Londen was ruim 2 procent hoger en Frankfurt 1,5 procent. Wall Street was vrijdagavond ook al 85 punten beter gesloten.

Handelshuis Hagemeyer was koploper op de hoofdmarkt met een 4,4 procent hogere koers op 82,50 gulden, een plus van 3,50 gulden. Baan stond 4,2 procent ofwel 5,60 beter op 136,50 gulden. Aluminium- en staalproducent Hoogovens kreeg er 3,20 gulden bij op 88,90 gulden. In absolute getallen viel Akzo Nobel op met een 12,50 gulden hogere koers op 343,50 gulden. Op de lokale markt was mode- en luxe-warenproducent Gucci zelfs 8 procent hoger op 4,80 gulden op 64,90 gulden.

Op de hoofdmarkt noteerde alleen VNU lager. De Haarlemse uitgever verloor 0,40 gulden op 47,10 gulden. De Amerikaanse dollar heeft vanmorgen op de Europese wisselmarkten geprofiteerd van de beduidend beter dan verwachte cijfers over het inflatietempo in Duitsland. De koers klom tot 1,9580 gulden tegen een slotnotering van 1,9510 gulden op vrijdag.

TOKIO De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag omhoog geschoten. De Nikkei-index van 25 fondsen steeg met 1200,80 punten tot 16.283,32 punten, wat een stijging van 7,96 procent inhoudt.