Cyber-Haag

In Den Haag heerst ontevredenheid. Wethouder Noordanus van Stadsontwikkeling deugt niet, de horeca moet veel te vroeg sluiten, huizen zijn te duur, parkeerplaatsen zijn niet aanwezig, honden kunnen nergens lopen en voor mensen is het centrum onbegaanbaar. Honderden Hagenaars vertellen wat ze daarvan vinden, maar niemand hoort ze. Op de Internet-pagina's van de Digitale Hofstad wordt gediscussieerd via het toetsenbord en het beeldscherm. Razendsnel, maar weinig constructief.

In de plaatselijke kranten worden brieven van lezers geplaatst en ondertekend, op het regionale tv-kanaal van TV-West geven mensen herkenbaar in beeld commentaar, op de radio hoor je de stem van de ondervraagde. Maar op Internet verschuilen de afzenders zich achter zelfverzonnen namen. Met de enter-knop van de computer schieten ze losse flodders in de richting van het Haagse virtuele marktplein. Ze kunnen schrijven wat ze willen, niemand weet wie wie is.

De gemeente Den Haag heeft in mei van dit jaar haar site geopend. “Om een beetje ervaring met het medium op te doen”, zegt een gemeentewoordvoerder. Volgens de gemeente is een van de voordelen dat direct kan worden gezien wat onder de bevolking leeft en daarop kan worden gereageerd. Het is de bedoeling dat Internet in de toekomst een volgroeid medium zal zijn waarop informatie tussen gemeente en burgers kan worden uitgewisseld. De pagina 'Gemeente Den Haag' wordt nu wekelijks door zeshonderd mensen bezocht.

Via de home page van de gemeente Den Haag loop je vanuit je eigen huiskamer zo de Digitale Hofstad binnen, die overigens niet door de gemeente zelf wordt verzorgd. Op de pagina 'Forum' valt te lezen: “Webforums bieden Hagenezen en aanverwante wezens de mogelijkheid met elkaar in discussie te gaan. Dit gebeurd (sic) regelmatig op de authentieke Haagse wijze, dus wees gewaarschuwd!”

Haagse hondenliefhebbers hebben bijvoorbeeld een offensief geopend tegen het hondenhatende gemeentebestuur. Er is zelfs een kleine actiegroep geformeerd onder de naam 'Vrije honden'. Viervoeters moeten op het strand kunnen lopen, in de duinen moeten ze los kunnen rennen en een algeheel aanlijnbeleid is uit den boze. Als de gemeente vasthoudt aan een stringenter hondenbeleid, dan is dat volgens cyber-Hagenaar Hans Knoester “na 900 bezwaarschriften en brieven van deskundigen een minachting van de burger en voor de democratie.” Morgen is er in het Haagse stadhuis een echte discussie over het hondenbeleid van de gemeente, maar op Internet is al maanden een woordenwisseling aan de gang. Een hondenhater laat weten “een pleuristering hekel” aan honden te hebben. De oplossing volgens de afzender: “Allemaal aan het gas die beesten”. Hiermee wordt het niveau van de hondendiscussie op Internet treffend geïllustreerd.

De bewoners van het Zeeheldenkwartier hebben een eigen pagina waar ze hun kritiek kunnen spuien. “Het enige wat de politie doet is om één uur 's nachts langs de horeca rijden om te zien of de zaken gesloten zijn”, is een weinig doordachte conclusie van een van de bewoners. Een afzender onder de naam 'Mr Klieder' heeft een oplossing om Den Haag van het suffe imago van duffe stad af te helpen. “Wie doet er mee Den Haag helemaal vol taggen met spuitbus of stift?” Einde discussie.

De discussie over de Haagse gemeentepolitiek 'de stad in 2025' op de eigen webpagina van Den Haag is tijdelijk gesloten, zo staat er op het scherm na het aanklikken van het ikoontje. De reden: “Er zijn op dit moment geen thema's”. Misschien vond de gemeente de stortvloed van negatieve boodschappen die de afgelopen maanden via Internet over het stadhuis werd kwam niet langer gewenst op haar eigen pagina. Maar misschien is dat wel 'de authentieke Haagse wijze' waarvoor bij de toegang tot de Digitale Hofstad wordt gewaarschuwd. De gemeente stelt het forum beschikbaar, maar wil er niets mee te maken hebben. Het Internet slaagt er in ieder geval niet in de kloof tussen bestuur en burgers in Den Haag te slechten. Misschien een leuk thema om over te discussiëren?

(De Digitale Hofstad is te bereiken via www.denhaag.nl)

    • Koen Greven