Corrie en de grote brokken

Corrie en de Grote Brokken (VIA 9950502). Distr. VIA bv.

Jankende gitaarsolo's, springerige tekenfilmschetsjes, hilarische zangpartijen, grotekse contrasten, een reikwijdte van polyfone rock tot 'modern klasiek'. Aldus werd in deze krant het concert getypeerd dat gitariste Corrie van Binsbergen begin dit jaar met haar Grote Brokken in Paradiso gaf.

Een deel van dat optreden vormt nu samen met andere live-opnamen cd 2 van de dubbelaar Corrie en de Grote Brokken. Deze band onderscheidt zich van de 'gewone' Brokken allereerst door het formaat; twaalf musici in plaats van zes, waaronder vier blazers en een vibrafonist. Daarnaast heeft de band veel zingende gasten o.a. Huub van der Lubbe die 'Jopie de Dopie' vereeuwigt en 'Raggende Man' Bob Fosko die teksten afscheidt als 'schijten in een weiland, dat is vrijheid'. En niet te vergeten Beatrice van de Poel. Haar timing en bereik zijn indrukwekkend, zo ook haar présence, of ze nu jankt naar de maan of (samen met Fosko) 'De Liefde' van Koos Speenhoff vertolkt.

Cd 1 is opgenomen in een studio en bevat o.a. het vierdelige 'Zoot-Suit', opgedragen aan Frank Zappa met wie Van Binsbergen ook als gitarist wel iets gemeen heeft. Van tijd tot tijd gunt ze zichzelf een solo maar dat ontaardt nooit in oeverloos gefreak. Dat ze ook uit anderen uitsluitend het beste haalt bewijzen deze zeer gevarieerde cd's die ze ook nog zelf produceerde. Zij het met assistentie van haar dochter Jasja, die de Brok op het voorblad ontwierp.

Een nieuwe toernee van de Grote Brokken begint op 27/11 in De Kade in Zaandam en eindigt 13/12 in Groningen in het Grand Theatre.

    • Frans van Leeuwen