COEN VAN VRIJBERGHE DE CONINGH (1950-1997); Een ideaal filmacteur

AMSTERDAM, 17 NOV. De acteur Coen van Vrijberghe de Coningh, die zaterdagavond tijdens een optreden in Almere op 47-jarige leeftijd aan een hartaanval is overleden, was bij het grote publiek vooral bekend als de stoere flierefluiter Johnny uit de tv-serie Flodder. Maar in andere rollen heeft hij laten zien dat zijn talent dat van de gewiekste typeur ver oversteeg.

Mij staat vooral nog zijn titelrol in de schilderachtige theatervoorstelling Scrooge! voor ogen, waarin hij 's mans achterdocht heel subtiel liet overgaan in schrik, stille wanhoop en tenslotte een onhandig soort euforie die tegelijk grappig en ontroerend was.

Van Vrijberghe de Coningh was de zoon van de fijnzinnige acteur Cruys Voorbergh, die al in 1963 overleed, op 64-jarige leeftijd. Zelf nam hij de toneelnaam van zijn vader niet over, en evenmin wilde hij klakkeloos in diens voetsporen treden. Zijn belangstelling voor muziektheater bracht hem naar de Kleinkunstacademie; daarna speelde hij kleine rollen in enkele musicals en richtte een eigen cabaretgroepje op. In 1979 werd hij kleinkunst-producer bij de platenmaatschappij EMI. Maar toen de platenindustrie halverwege de jaren tachtig geen belangstelling voor cabaret-repertoire meer had, besloot hij freelance-acteur te worden.

Dat hij een ideaal filmacteur was, die met minieme middelen geloofwaardig kon zijn, bewees Coen van Vrijberghe de Coningh onder meer in De kassière (1989), als de brave echtgenoot in De onfatsoenlijke vrouw (1991) en als inspecteur in de te vroeg beëindigde politieserie Katz & Co van de VARA-tv. Intussen speelde en zong hij, samen met Theo Nijland en Han Oldigs, in het muzikaal begaafde theatertrio The Shooting Party dat twee jaar geleden de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste theaterlied won met het veelgelaagde nummer Kaal. Zijn hang naar groteske transformaties leefde hij dit voorjaar met groot succes uit in de helaas geflopte musical Eindeloos.

De tv-serie Flodder kwam op zijn pad toen Huub Stapel er geen zin meer in had; schijnbaar moeiteloos nam hij diens rol - met de felgele lefkuif - toen over. Vorige week waren de opnamen voor de laatste serie klaar. Vervolgens begonnen de repetities voor een december-reprise van Scrooge!, die op één avond zou worden gecombineerd met de kluchtige eenakter Dinner for one. In beide stukken zou Van Vrijberghe de Coningh de hoofdrol spelen. Het zag er vanmorgen naar uit dat de voorstelling, die door Gerard Cornelisse was overgenomen uit het faillissement van de productiemaatschappij Bergen, moet worden afgelast. “Het zou de avond van Coen worden”, aldus een woordvoerder.

Zaterdagavond speelde Van Vrijberghe de Coningh op een besloten bedrijfsfeest in Almere mee in een Flodder-sketch. Op het toneel werd hij getroffen door een hartstilstand. Zijn voortijdige dood betekent een abrupt afscheid van een acteur die, vind ik, nog heel veel mooie rollen had moeten spelen.

    • Henk van Gelder