China stelt dissident Wei Jingsheng op vrije voeten

PEKING, 17 NOV. De Chinese autoriteiten hebben dit weekeinde toestemming gegeven voor het vertrek naar de Verenigde Staten van China's meest toonaangevende dissident, Wei Jingsheng. De 47-jarige Wei, die in totaal achttien jaar in gevangenschap heeft doorgebracht, is om medische redenen voorwaardelijk vrijgelaten.

Wei, die dit jaar werd genoemd als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede, is zaterdag, enkele uren nadat hij werd vrijgelaten uit een gevangenis even buiten Peking, samen met een Amerikaanse diplomaat naar Detroit in de Verenigde Staten gevlogen. Daar verblijft hij momenteel in een ziekenhuis. Volgens Amerikaanse artsen is Wei's lichamelijke conditie stabiel. Wei leidt aan hoge bloeddruk en heeft hartproblemen, de gevolgen van vele jaren eenzame opsluiting en laogai, de heropvoeding via arbeid, het Chinese gevangenissysteem.

Volgens zijn broer, Wei Xiaotao, die Wei vlak voor zijn vertrek naar de Verenigde Staten heeft gesproken, is China's bekendste dissident opgewekt en ongebroken. “Hij is in opperbeste stemming omdat hij iemand is die altijd opgewekt is”, aldus Wei Xiaotao. Volgens zijn broer zal Wei de komende tijd in de Verenigde Staten gebruiken om op krachten te komen, maar is hij vastbesloten terug te keren naar China. Met de vrijlating van Wei komt een vroegtijdig einde aan de veertien jaar gevangenisstraf waartoe hij in 1995 werd veroordeeld.

Wei's invrijheidsstelling komt slechts drie weken na de top van de Amerikaanse president Bill Clinton en diens Chinese collega Jiang Zemin in Washington. Tijdens die top is gesproken over de Chinese situatie van de rechten van de mens. Amerikaanse politici hebben China regelmatig om de vrijlating van Wei en mededissident Wang Dan gevraagd. De voormalige studentenleider Wang, die evenals Wei werd veroordeeld voor staatsondermijnende activiteit, zit een straf van elf jaar uit.

De internationale gemeenschap heeft verheugd gereageerd op de vrijlating van Wei, maar heeft ook beklemtoond dat schendingen van de mensenrechten in China doorgaan. Het persbureau Nieuw China volstond met de mededeling dat Wei om gezondheidsredenen voorwaardelijk is vrijgelaten.

    • Floris-Jan van Luyn